Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Postkodlotteriet

Monday, January 03, 2011

Postkodlotteriet

Lotteriets syfte är att generera pengar till de utvalda organisationer som varje år får dela på överskottet från Lotteriet. Men... lotteriet har kritiserats för att, trots affärsidén om marknadsdriven välgörenhet, dela ut mindre än hälften av intäkterna till välgörande ändamål.

Dessutom... "Svenska Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke fick ut nära tre miljoner kronor mer under 2009 än vad bolaget tidigare har sagt. Deklarationen avslöjar att han fick drygt 5,7 miljoner kronor i lön och bonus."

Jag har faktiskt funderat på de där flera gånger. Vad är egentligen klassat som överskott? För mig, novis som jag är, är det allt som överstiger kostnaden av att driva lotteriet. Vad som sedan ingår i detta är ju en definitionsfråga. Menar man att driftkostnaden av vd:n Kjellström-Matseke är 5,7 miljoner per år och att vinstsummorna på multipla miljoner åt gången är rent nödvändiga för att lotteriet ska gå runt, so fine, men då har det hela enligt mig förlorat sin mening. Genom att säga att "överskottet" går till välgörenhet får man det att låta väldigt tjusigt och omtänksamt, men om "överskottet" är en egen påhittad del av lotteriet är det inte annat än båg enligt mig.

Var för jag helt plötsligt kom att tänka på detta är faktiskt inte de artiklar jag länkar till i detta inlägg utan det att jag  på posten i dag återigen fick ett irriterande brev från Postkoslotteriet. Kurvertet är så där lagom diskret med endast en liten logga på baksidan som gör att man öppnar eftersom det ser otroligt mycket ut som en räkning eller liknande. Inuti blir man överöst med papper som överdrivet tilltalar en med namn."Hej Hanna! Just DU är så jäkla speciell och utvald att få vara med i vårt lotteri". Otroligt cheesy och känns inte långt ifrån de amerikanska bilhandlarna med såna vimpelflaggor som inte har ett ärligt ben i kroppen.

Och när jag öppnade dagens brev från Rickard och gänget ramlar det ut ett plastkort. Ett trycks sådant med mitt namn och en personlig hälsning att detta är kortet som ska göra mig till miljonär. Bara jag bidrar med minst 150 kronor i månaden till Kjellström-Matsekes lön. Som om det inte vore nog med all vanlig reklam de skickar ut till en som aldrig kommer köpa en lott.

Nu kostar det kanske inte så himla mycket att trycka upp såna här platskort idag, men likt förbannat är det en kostnad som Postkodlotteriet mycket väl istället kunde skänka till någon av alla de välgörenhetsändamål de är så givmilda mot.

Postkodlotteriet är utsugare som gör vad som helst för att lura folk till att köpa lotter och har du en gång köpt en är du fast i spindelns nät för det är näst intill omöjligt att gå ur. Min kollega blev flera gånger uppringd på jobbet(!!) när hon ville gå ur och de gav sig inte utan en anledning till varför hon ville gå ur. När hon tillsist blev förbannad och sa att hon skiljt sig och faktiskt inte hade råd försökte de i alla fall hålla henne kvar. Snikna ohjärtliga jävlar rent ut sagt!

Sådär nu har jag hävt ur mig lite och jag hoppas verkligen att alla tänker två eller till och med tre gånmger innan de köper en lott av detta "helylle"-lotteri.


Image and video hosting by TinyPic

2 comments:

Anonymous said...

PKL är ett företag. Inte alls samma sak som Röda Korset, Rädda Barnen, Greenpeace etc. Om du inte kan se skillnaden så skall du inte heller ha en åsikt.

Hannastacia said...

Nog för att jag har rätt att ha en åsikt oavsett... Jag förstår skillnaden absolut och jag säger inte att de inte ska tjäna en spänn på det, men det de håller på med är falsk marknadsföring och det faktum att de är ett företag ger dem väl inte automatiskt rätt till det, eller?