Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Delmål - Mål (med start) 2011

Saturday, January 08, 2011

Delmål - Mål (med start) 2011

Stressdoktorn Tomas Danielsson (förövrigt från Örebro, vilket hört otäckt väl när han pratar) var på Nyhetsmorgon i morse och pratade om nyårslöften. Nyårslöften är väl i grund och botten ganska lönlöst, men man ska inte förkasta det helt tycker jag. Jag håller med doktorn att nyår faktiskt kan vara en bra startpunkt på att nå ett mål på lång sikt. Tiden tills man når målet bör bestå av delmål och såklart man misslyckas behöver man faktiskt inte vänta ett helt år för att ge det som nyårslöfte igen.

Jag har satt i.o.m det nya året satt startpunkt för ett nytt sätt att tänka gällande kort, motion och välmående. Det betyder inte att jag strikt ska äta bara grönsaker och träna ihjäl mig, utan att jag genom delmål ska förbättra. Detta har jag satt upp som mål förr flera gånger, men bara för att jag semimisslyckats många gånger förr betyder ju inte det att jag gör det igen.

Så mitt långsiktiga mål är kort och gott: ATT MÅ BRA!

Kost
Vad gäller kosten är den redan i grund och botten ganska god. D.v.s jag äter inte en massa onyttig mat. Däremot äter jag för lite mat och för mycket mackor och yogurt. Det beror på tre saker. Dels tycker jag det är godare, dels tycker jag det är enklare och dels vet jag att min mage klarar det. Jag har aldrig varit förtjust i mat med en massa gräddiga feta såser och sånt utan när jag äter mat innehåller det ofta mycket grönt, mycket protein och ganska lite kolhydrater (det senare för att det pajar min mage med för mycket ris, pasta, potät osv). Jag äter aldrig pizza eller burgare till vardags och inte heller till helgs om jag inte är hos Bäjb.

Min största miss är att jag senaste åren lagt mig till med ett sötsaksberoende. Historien bakom det är lite lustig. Innan jag träffade Bäjb åt jag ALDRIG godis. Bäjb är av den typen som köper hem en chokladkaka och kan ha den liggandes i flera dagar, medan jag är den typen som drar i mig den direkt.  Genom att köpa mig en kaka när Bäjb gjorde det har jag sakta med säkert ökat mitt godisintag och senaste tiden har det blivit nåt varje helg. Detta ska nu upphöra.

Delmål: Inget onödigt godis
Jag tänkte inte helt förbjuda mig att äta godis. Det funkar aldrig. Ligger det en skål med kolor på jobbet får jag ta en. Är jag riktigt sugen på en Maraboukaka får jag köpa en, men det är det rutinmässiga inköpet av helggodis som ska upphöra. Överkonsumtionen av godis ska få ett slut. Det har hittills funkat bra. Sammanlagt har jag nog ätit 3 st Dumlekolor och några salta pinnar sedan nyår. Det kallar jag lyckat! Självklart måste man dock få unna sig och det tänker jag göra med frukt och nötter när suget kommer på.

Delmål: Middag
Jag tänker inte en påbörja vägen mot detta delmål fören jag känner att jag kommit i mål med delmål 1. Enligt erfarenhet är det hopplöst att försöka lägga om allting samtidigt. Detta delmål går ut på börja äta mat på kvällen istället för mackor och yogurt. Ett problem jag har är att jag äter för små portioner under dagen. Jag är ofta inte direkt hungrig under dagen och äter ganska små portioner. Exempelvis äter jag bara en halv portion gröt och matlådan är ganska liten. Detta är som sagt inte för att spara kalorier utan för att jag inte får i mig mer. Dock resulterar det ofta i att jag äter för mycket på kvällen. Inte heller då är jag direkt hungrig, men det är svårt att sluta när jag väl börjat. Stor del i detta är att jag ofta då (felaktigt) väljer att äta mackor och yogurt, vilket konstigt nog är något min mage accepterar väldigt bra. Vips har jag ätit alldeles för mycket... inte för att jag är hungrig, utan för att kroppen ligger på minus i energi eftersom jag ätit för lite under dagen och tränat på det. Visst försöker jag redan nu också tänka på detta, men missar accepteras än så länge.

Träning
Vad gäller träningen är motivationen inget problem. Inte alls. Snarare tvärtom har jag för mycket motivation för vad jag ska orka med. Jag tränar för ofta det är helt klart. Jag är dålig på att låta kroppen vila. Vad det resulterar i är ju att jag har svårt att ge allt utan att träningspassen riskerar bli halvdanna. Jag VET att kroppen behöver återhämtning, men en dag utan träning ger mig abstinens och innan jag tränat dagen efter känner jag mig slapp och trött. Jag har dessutom inte haft någon direkt struktur på min träning och jag har tränat lite det jag känt för stunden. Friskisträningen har dessutom mer saktat ner mina resultat än ökat dom. Ett pass på Friskis må vara ganska roligt, men det är inte konditionsmässigt direkt krävande och "styrke"-övningarna mitt i passet förstör den övriga styrketräningen genom att bara trötta ut musklerna utan resultat. Så...

Delmål: Förbättra konditionen
Jag ska komma igång med löpningen igen. Löpning är utan tvekan den konditionsträning jag föredrar och det som ger mig mest. I år ska jag komma igång på riktigt med intervallträningen, men detta får vänta tills snön försvunnit eftersom jag inte vill dra på mig någon skada. Intervallerna är utan tvekan det som höjer konditionen mest effektivt och dessutom är det superkul!. Löpning minst 2 gånger i veckan.

Delmål: Förbättra styrkan och tona kroppen
Jag är redan ganska stark, men man kan ju aldrig blir FÖR stark. Dessutom behövs musklerna för att klara av mitt mål i löpningen. Problemet med styrketräningen hittills har varit den att jag har för dåligt med vikter här hemma. Jag tycker om att gå på gym, men jag tycker inte om ett smockat gym och de tider jag kan träna tack vare jobbet är de tider alla andra tränar med. Således går jag inte dit. Jag inser att jag inte kommer så mycket längre med de vikter jag har här hemma, men nu har crossfit gett mig nytt hopp. Jag vill inte på nåt sätt bli större muskelmässigt, utan starkare och mer tonad och här tror jag crossfit kan vara det ultimata.  Jag har skrivit ut en sidan med övningar och på crossfitnordicgym.se finns varje dag utlagt ett dagens pass som man kan modifiera till hemmabruk. Crossfit minst 2 gånger i veckan.

Delmål: vila
För att göra framsteg i träningen och orka träna fullt ut måste jag lära mig att vila. Jag är rent ut sagt skitdålig på att vila. Vilodagarna brukar ofta resultera i en promenad efter jobbet som slutar i en rask promenad på över en timma, vilket ju inte på något sätt är att vila. Det är inte ovanligt att det går flera veckor mellan de totala vilodagarna vilka oftast endast är de fredagar jag åker till Värnamo eftersom jag då inte hinner. Så nu ska jag vila. Minst 1 vilodag i veckan.

En vecka har 7 dagar och med 2 pass kondition och 2 pass styrka har jag 2 dagar över minst eftersom jag på helgerna ofta kör kondition på morgonen och styrka på kvällen. Dessa tillfällen har jag tänkt låta vara öppna. Ett pass i längdskidspåret, en powerwalk, ett pass på Friskis eller ytterligare löpning eller styrketräning. Ja, jag vet inte. Det brukar aldrig vara nåt problem.

Hälsa
Att äta rätt och träna ger mig ju hälsa i sig, men det finns flera områden inom begreppet som kan förbättras.

Delmål: Vikt
Vikten har i sedan vad jag tror är USA-resan faktiskt ökat lite och då menar jag inte på ett hälsosamt sätt i form av ökad muskelmassa. Innan resan låg jag på 55-56 kilo, vilket var för mig perfekt. Under resan la jag på mig och denna viktökning har jag sedan behållit tack vare mitt godisätande. Nuvarande 58 kilo känns inte helt tillfredställande, med tanke på att fettprocenten står för den största delen av ökningen. Nä, vikten kan jag behålla, men fett/muskelprocenten ska omfördelas.

Delmål: Stressreducering
Jag har ingen anledning att vara så stressad som jag är. Jag är inte stressad i den mening att jag flänger omkring och skyndar mig, utan jag har en konstant inre negativ stress som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Jag tror dock att stor del av den beror på mitt flängande till Värnamo och när jag tänker efter började det hela nånstans där när jag och Bäjb blev ett par. Att tänka att man ska sluta stressa och att göra det är två skilda saker. För ju mer man tänker på det desto mer stressad blir man ju. Min stress är helt onödig och tjuvar på min energi och jag måste bli av med den. Jag vet inte riktigt hur jag ska bete mig, men en grej jag märker hjälper är faktiskt min morgonstretch/uppvärmning. Jag funderar på att lägga till några avslappningsövningar här. Dessutom hoppas jag verkligen snart få flytta och jag är övertygad om att jag skulle bli av med en ganska stor del av stressen då.

Delmål: Socialt umgänge
Jag blir så imponerad av folk som faktiskt orkar med att träffa annat folk varje kväll. Och nu menar jag inte sin partner eller sånt, men de som typ går ut och fikar var och varannan dag eller gör andra sociala grejer. Jag orkar inte och jag har inget behov av det heller... till vardags. Jag tror det beror på att jag träffar folk och pratar med folk hela dagarna. Dock saknar jag faktiskt någon att hitta på saker med här i Örebro när jag är hemma. Jag har blivit väldigt osocial senaste åren. Mitt eget fel, men inte helt Med alla gamla kompisar i andra städer och med Bäjb 30 mil bort är mitt sociala umgänge har jag helt enkelt vant mig av med det. Man blir lat och jag har ingen lust att anstränga mig för att skaffa nya bekantskaper. Dessutom tycker jag bäst om att göra det jag helst gör själv. Jag tränar helst själv eftersom jag tycker träning med någon ar bort lite fokus från själva träningen och jag shoppar helst själv för då kan jag gå i vilka affärer jag vill i vilken takt jag vill. Men... Jag tycker det är skitkul när vi är i Värnamo och träffar folk. Hänger hemma hos Potty, eller åker hem till Släggan och Evelina och fikar, går på en och annan fest o.s.v. Man mår bra av att träffa annat folk och umgås. Detta är nåt jag kommer ta tag i när jag kommer in i mitt nya liv i Värnamo. Jag har redan mer vänner där än här jag ska återigen börja bygga på ett socialt nätverk. Dessutom bara en sån sak som att ha sällskap hemma i tv-soffan! Det är nåt jag längtar efter och ska få detta år!

Oj, vad långt detta inlägg blev. Det var inte meningen, haha. Ja, som ni ser har jag en del att jobba med detta år. Jag vet inte om jag kommer ta mig förbi alla delmål på min väg mot målet, men om sanningen ska fram är jag inte så långt ifrån mitt slutmål, som faktiskt inte innebär att resultatet av alla delmål måste uppnås med MVG i betyg.

Det som tar ner mig mest i mitt liv just nu är att jag sitter här och Bäjb i Värnamo, så kanske jag redan nu borde sätta upp ett till mål... det mål som garanterat kommer få mig närmast mitt slutmål och det är:
Ta mig till Värnamo och min älskling!

Image and video hosting by TinyPic

No comments: