Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Ingemar frös nästan ihjäl - but who's to blame?

Saturday, January 08, 2011

Ingemar frös nästan ihjäl - but who's to blame?

Ingemar Andersson blev avsläppt med taxi utanför sitt hem i småländska Tuna efter ett sjukhusbesök i Västervik. Dörren var låst och Ingemar hade ingen nyckel - 14 timmar senare hittade hans bror honom livlös. Ingemar fick svåra förfrysningsskador.
- Det blir långvariga skador, fingrarna och fötterna har tagit rejält med stryk, säger Joel Andersson.
Situationen försvåras av att Ingemar är diabetiker.
- De borde självklart ha sett till att han kom in i huset, säger Joel.
Krister Björkegren är sjukhuschef på Västerviks sjukhus.
- Utifrån det jag vet så har vi följt våra rutiner, säger han.

Stackars gamle Ingemar. fruktansvärt att sånt här händer, men jag ställer mig lite frågande till situationen. Varför hade inte Ingemar någon nyckel och varför åkte han hem utan? Ingemar hade uppenbarligen familj... i alla fall i form av sin bror. Varför mötte inte brodern upp? Nånting är inte helt som det ska här.

Eftersom jag själv jobbar på vårdavdelning vet jag ungefär hur det går till när en patient åker hem... i alla fall i Örebro. Patienten får i princip alltid veta senaste på morgonronden att det är dax att åka hem. I många fall vet de det redan innan. Har patienten hemtjänst meddelas denna. Man frågar patienten hur han tar sig hem. Om någon  hämtar eller om han behöver sjukresa. I detta fall antar jag taxin var en sådan sjukresa. I fall patienten har nyckel till sitt eget hem frågar man inte om det inte är något speciellt som gör att man misstänker att han inte skulle ha det. Verkar patienten förvirrad kontaktar man anhöriga om hemgång om inte patienten gör det själv.

Nu vet jag inte om Ingemar var dement eller lite snurrig, men om var det är det faktiskt så att det inte alltid märks under den tid patienten är på sjukhuset. Att personalen ska fråga alla om de har nycklar hem är orimligt. Man kan inte omyndigförklara någon för att de är närmare 80 år.

Sjukresor då. Jo, de  Jo, i alla fall de flesta, om inte alla landsting, har en regel som innebär att chauffören vid behov / på begäran ska hjälpa resenären från "dörr till dörr" dvs från din beställningsplats till resans slutmål. Men kliver resenären ur bilen och tackar för resan finns inget som säger att chauffören ska kliva ur och följa med om resenären ser ut att klara det själv.

Det kan också vara så att Ingemar inte upptäckte att han inte hade någon nyckel fören han kom hem? Och varför kontaktade han inte någon när han upptäckte att han inte kom in? Det är väldigt många luckor i historian och det är synd att den publiceras som den gör utan att man först fyllt de luckorna. Det kan vara avdelningens fel, det kan vara sjukresors fel, men det kan också vara Ingemar själv som orsakat att det blev som det blev. Som den är skriven nu ser det illa ut för sjukhuset och sjukresor, men man vet faktiskt inte vilka behov av hjälp Ingemar sa sig eller verkade behöva.

Nu var det ju en innerlig tur att brodern hittade Ingemar och jag hoppas han klarar sig igenom sjukhusvistelsen utan bestående men.

Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

Anonymous said...

Håller helt med.
Mycket som inte stämmer i berättelsen.
Inte skulle jag sitta 14 timmar på min egen bro, jag skulle krossa ett fönster, gå in via balkong/källare. Ringa på hos grannen, stoppa en bil.
Som du säger var var hans bror ?
Näe, det är en hund begraven här.