Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: "Ur led är tiden"

Saturday, October 30, 2010

"Ur led är tiden"

Men herregud, när hade nån tänkt berätta detta för mig? Jag har inte hört ett ord om detta alls... inte ens att det var på gång. Hade jag inte skrollat allra längst ner på Aftonblandets sajt och råkat klicka på en länk om en ö där tiden stod stilla (vilket låter jäkla lockande) hade jag missat det totalt.

Kan tyckas att man efter 31 år på jorden ska veta sånt här, men är det nåt jag aldrig lär mig är det när saker och ting sker på året. Herregud, jag vet ju knappt på vilken sida jul det är påsk.

Att gå över till vintertid tjänar jag inte ett dyft på. Man får sova en timma längre, vilket innebär att jag bara kommer vakna ännu tidigare i morgon och vad ska det vara bra för liksom? De där med ljuset alla tjötar om... att det är ljusare när man stiger upp märker jag heller inte av. I veckan kom en av mina kollegor och sa att det hade blivit så mörkt på morgonen när hon klev upp. Jag som kliver upp nästan två timmar innan henne har haft det prick lika mörkt hur länge som helst.

Överhuvudtaget ser jag inte vitsen med att hålla på att ställa om klockan fram och tillbaka som vi gör. Det är ju bara jobbigt att behöva klättra för att komma åt alla klockor. Ola Ullsten är den stora boven i det hela för det var han som 1979 drev igenom det.Vi skulle ha fortsatt lyssna på bönderna som efter försöket 1916 skrek "Ur led är tiden".

Sen om det är vintertid (normaltid) eller sommartid vi ska ha för jämnan spelar inte mig nån roll, men det finns faktiskt forskning som visar på att vi skulle må bättre av att ha sommartid året om. Slopad vintertid skulle ge ungefär 300 timmar extra dagsljus per vuxen och år.En tidigare brittisk studie har visat att omställningen från sommartid till normaltid gör folk trötta. Produktiviteten påstås sjunka med hela 50 procent veckan efter omställningen till normaltid. 14 procent fick så lite gjort att chefen klagade. Åtta procent orkade inte ens gå till jobbet.

När jag läser i Expressens dokument i ämnet får jag lära mig nåt nytt jag faktiskt inte hade nån aning om. Det är att Sverige fram till 1879 hade olika tider... i städerna. Sverige var dessutom först i världen att genomföra gemensam tid. Coolt!


Image and video hosting by TinyPic

No comments: