Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Hannastacia, Leg. morgonsvamlare

Tuesday, October 19, 2010

Hannastacia, Leg. morgonsvamlare

Ännu en hel natts sömn! Å, va härligt och att vakna 4.44 känns ju överkomligt. Jag är tillbaka på banan! I natt har jag drömt.. å så jag har drömt. Jag minns inte mycket av det förutom en massa människor som jag inte träffat på måånga lååånga år, men som jag umgicks med mycket förr. Undra varför de bestämde sig för att dyka upp i mina drömmar.

Det är riktigt regn och ruskväder ute. Det gör ju egentligen inte så mycket eftersom man ändå ska vara instängd på jobbet hela dagen, men man är ju inte helt van vi mörkret och igår eftermiddag kändes det som mitt i natten när vi satt på datautbildningen på eftermiddagen. Min eftermiddagsenergi är normalt ganska låg och det gör ju inte saken bättre med mörker direkt.

Lite funderingar kring medicin och utbildning så här på morgonkulan:


Till alla som ifrågasätter svensk läkarvård och smutskastar vårdens insatser (tänk Anna Lindh) skulle jag bara vilja göra er uppmärksamma på den typ av "medicinskt utövande" som förekommer på andra ställen på vår jord. Som i Afrika. Medicinmannen Nana Kwaku Bonsam säger sig kunna bota allt från visumproblem till aids – med hjälp av sitt magiska golv. Under inspelningarna av " Felix stör en ingenjör" får Felix uppleva en seans där medicinmannen faller i trans och förvandlar vatten till läsk. DÄR, mina vänner har ni nåt att ifrågasätta.

I Västervik ska man bli först i Norden att köpa in en ny ultraljudsmaskin som mäter i 3D. Automated Breast Volume Scanning. Nu är ju idén med ultraljud isig ingenting nytt när det gäller att undersöka misstänkt tät vävnad, utan det är just 3D som är det nya. Låter ju toppen, eller hur?

Nu tar vi ett stort kliv in i skolvärlden och Björklunds förslag om lärarleg. Endast legitimerade lärare ska få fast anställning och kunna sätta betyg. Som jag sagt tidigare tycker jag detta en alldeles utmärkt idé... en självklarhet faktiskt. Man klagar så himla mycket på skolan nuförtiden, men det är svårt att säga att lärarna inte sköter sitt jobb (vilket faktiskt är ett stort problem eftersom de inte är utbildade att lära ut). Och hur ska en "lärare" utan ett bevis på nån slags grundkunskap kunna säga om eleverna har det eller inte? Med en legitimation finns ett grundkrav på de lärare som anställs och sköter de då inte jobbet är det lättare att sätta finger på problemet. De som är fast anställda idag och inte har legitimation får fortsätta... det är också bra, men jag tycker man ska ställa krav på att även de skaffar en legitimation under den treårsperiod som ska vara en övergång. Det framgår inte om detta är ett krav eller inte, men jag tror det vore dumt att ha kvar ett fåtal lärare utan legitimation. Erfarenhet ÄR bra, men till skillnad mot vad jag själv tyckte när jag gick på universitetet, anser jag nu att alla träliga teorier och en vetenskaplig grund faktiskt är till nytta i arbetet... något man inte alltid tänker på. Dock finns det med någonstans i bakhuvudet och kan plockas fram i kluriga situationer. Jag kan bara gå till oss på urologmottagningen i detta. Det är egentligen inte så stor skillnad i kunskaper mellan oss sköterskor och undersköterskorna i praktisk kunskap. Vi gör i princip samma saker (förutom injektioner och sånt då), men vi sköterskor arbetar utifrån en annan teoretisk grund. Visst vi har en medicinsk grundkunskap, men också ett helt annat tänk och koppla det vi gör till en anledning utanför den rent uppenbara.

Är ni med? Är kanske inte helt vaken i skallen för gud vad jag rörde till det där känner jag. Jaja, jag är i alla fall helt på det klara med vad jag menar och man kan ju hoppas jag fick fram nåt av det i alla fall. Nu bär det av i regn och rusk mot en tisdag på urologen.


Image and video hosting by TinyPic

2 comments:

Anna said...

Finns många problem med en lärarlegitimation, särskilt som regeringens förslag är utformat - där rektorerna i praktiken ska godkänna lärarnas utbildning. Det räcker tydligen inte längre med att vara behörig lärare!

Det finner jag oacceptabelt. Är man behörig lärare så ska man kunna ta ett lärarjobb.

Hannastacia said...

Hmm, jag är inte helt insatt där. Vad innebär behörig lärare? universitetsutbildning? för det är vad jag menar och trodde detta var.