Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: TV4 sätter nytt lågvattenmärke

Sunday, October 17, 2010

TV4 sätter nytt lågvattenmärke

Under morgonen har jag haft TV4s Nyhetsmorgon på i bakgrunden och två gånger fastnade jag med blicken på TV:n med gapande mun. Ett nytt lågvattenmärke har satts och det är signerat TV4.


När Anna Lindh blev knivhuggen till döds 2004 kämpade 23 läkare och sjuksköterskor i åtta timmar med att operera henne för att rädda hennes liv. Nu ifrågasätter TV4 och Kalla Fakta deras insatser. Det är helt horribelt.

Det är Donald Trunkey, amerikans expert i traumakirurgi, de fått tag på. Under operationen förlorade Anna Lindh enorma mängder blod, vilket ledde till en transfusion på 50 liter. Professorn menar att man istället skulle gjort en "damage control" och lagt operationsdukar kring levern för att istället operera vid senare tillfälle.

Att säga att dessa 23 personer inte gjorde allt de kunde i situationens hetta är som att sparka dom rakt i ansiktet. Dom jobbade i åtta timmar! Jag tror inte de stod där och tyckte det var så jäkla kul att de valde en metod, när de visste att det fanns en annan som var bättre. Det har gått åtta år! Vad i hela friden ska denna granskning leda till? Det är ju inte ur hänsyn till vården i allmänhet såklart utan ett sätt för TV4 och Kalla Fakta att spela på en kändis tragedi för att få tittare. Vem fan hade brytt sig om en vanlig hederlig Svensson legat där på bordet för åtta år sedan? Inte Kalla Fakta i alla fall. Jag bli alldeles förskräckt. Sjukhusledningen på Karolinska har valt att inte kommentera och det gör de banne mig helt rätt i!


Som om inte detta vore lågt nog bestämmer sig TV4 också att ta upp fallet med paret Charles Awasi Meduna (från Elfenbenskusten) och Dagmara Sidieva (från Ryssland) som träffades i Sverige, fick två barn ihop och nu utvisas till varsin kontinent. Historien i sig är såklart fruktansvärd för dessa två personer och deras barn, men sättet TV4 väljer att rapportera får mig illamående. Här sätter man pappa Charles i studion med en advokat och en psykoterapeut, har mamma Dagmara gråtandes i telefonen om att barnen har feber, allt för att trigga svenska folkets medkänsla och få alla föräldrars hjärtan att snörpas åt och därigenom bygga på föraktet mot migrationsverket. Psykoterapeut Eva Wilks pratar på om barnens rättigheter, men trycker ner migrationsverkets Fredrik Beijers om föräldrarnas skyldigheter.

Fredrik Beijer tar upp kärnan i beslutet om det faktum att detta är två människor från olika länder som faktiskt inte har fått asyl i Sverige, men ändå väljer att skaffa barn i Sverige. Man kan tycka hur mycket som helst att alla ska få stanna här, men alla vet att det inte funkar så och jag kan tycka deras beslut är väldigt naivt och oansvarigt. Beijer påpekar också att dessa två borde kolla upp sina möjligheter om att bo ihop i något av deras hemländer, där då i sånt fall bara en av dom skulle behöva söka asyl... Hade de gjort detta tycker jag någon i studion borde påpekat det, vilket nu ingen gjorde.

Ytterligare ett steg neråt tar psykoterapeut och programledare Annika Jankell när de sneglar och hmm:ar när telefonlinjen med Fredrik Beijer bryts. Ingen undgick att uppfatta undertonen av att de menade på att han lagt på eftersom han inte kunde svara.

Nu fattar jag ju att vissa som läser detta kommer skrika rasist, vilket jag naturligtvis inte är. Det handlar egentligen inte om fallet i sig och visst vore det lyckligaste om man kunde lösa situationen för dessa två. De är dock inte ensamma om det bara för att just de hamnar i rutan. Nä, mitt illamående handlar om TV4s val av infallsvinkel och upplägg av reportaget, som i alla fall för mig, liksom fallet ovan med Anna Lindh, skriker sensationsjournalistik.


Image and video hosting by TinyPic

6 comments:

Anonymous said...

Bra skrivet! Helt rätt att det är sensationsjournalistik med föga koppling till realiteter.

Anonymous said...

Jag har sedan länge slutat lyssna på TV4:s Kalla Fakta. Dom har gjort flera lågvattenmärken tidigare baserat på sensationsjournalistik. Men vad gör man när man inte har något vettigt att skriva om?

Hannastacia said...

Det är så jävla lågt mot de som stod och kämpade för hennes liv i så många timmar. Hoppas folk inte kollar på sånt skräp!

Anonymous said...

Det tänkvärda i Kalla Fakta blir redovisningen av rutinerna - man tror ju att när landets svårt knivhuggna utrikesminister förs in till sjukhuset dvs ett fall av enorm internationell uppmärksamhet att sjukhuset lever upp till situationen med att inkalla sina
toppkrafter inom traumakirurgin resp kontaktar internationell expertis, ingreppet pågick ju i timmar så nog fanns det tid.
Ett sjukhus som är i världens blickpunkt bär upp hela Sverigebilden. Intet får fallera.
Oavsett vad vi får veta idag - det är nog inte mycket - är sjukhusets rutiner inget som TV4 hittat på.

Anonymous said...

TV4 med under ledning av Jan Scherman har utvecklat sig TVs motsvarighet till Aftonbladet eller något ännu lägre.
Programledare såväl som program vädjar nu bara till de allra lägsta av människors instinkter, den andel "Svenskproducerat" som de är ålagda att visa är närmast outhärdlig.

Vem är Annika Jankell släkt med föresten, för något annat kan väl inte motivera hennes plats framför kameran?

Fyfan!

Erik said...

Läkarkåren verkar ha blivit nåt nytt slags jakttrofé bland journalister. Hur många års utbildning har flertalet journalister??? Hur stor är deras insikt i medicinska spörsmål?
Svenska journalistkåren och Bonniers sätter ständigt nya lågvattenmärken! Bojkotta Bonniers och deras hyenor till journalister!