Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Svenska kyrkan är döende

Saturday, June 05, 2010

Svenska kyrkan är döende

Kyrkan är förlegad. Dax att lägga ner. Och nu får jag bevis. Sedan 70-talet har utträdet ur kyrkan årligen legat på minst 10 000. Under 2009 gick 73 396 personer ur Svenska kyrkan. Det säger väl en del?


Det kostar ca 2000 i genomsnitt att vara medlem i Svenska kyrkan. Om jag inte är kristen, inte planerar gifta mig kyrkligt eller tycker det är viktigt att ha en kyrklig begravning... vad får man för pengarna? Konserter? Jag tror en vanlig icke-kristen har svårt att nämna vad Svenska kyrkan gjort för dom... förutom kanske just ovanstående och kanske barnens dop och konfirmation (som enligt mig inte har ett dugg med kristendom att göra... det är nåt folk gör bara för att man ska... om vi väntar lite till försvinner det med ur Svenssons liv).

– Vi respekterar att folk lämnar, men det är angeläget att folk har en kunskap om vad Svenska kyrkan är. Svenska kyrkan kommer att fortsätta spela en viktig roll. Vi är bland annat Sveriges största konsertarrangör. Men det är en utmaning.

Jag kan nästan garantera att många aldrig under sitt liv går på en konsert som är arrangerad av Svenska kyrkan. Du går på dessa konserter om du är troende eller om du måste. Och jag betvivlar att du blir nekad i dörren om du inte betalt din kyrkoskatt. Det finns andra konsertarrangörer och är det meningen att kyrkan ska förknippas med konserter? Jag trodde kyrkan hade nåt med gud och religion att göra.

Har man ingen anknytning till kyrkan är det klart man ska gå ur! 2000 spänn om året kan man göra annat för. det är inte många som har det till över att betala för nåt man inte drar nytta av. Vill man gifta sig kyrkligt är det billigare att gå med och gå ur igen efteråt.

Svenska kyrkan kommer dö ut. Jag är övertygad. Det är bara en tidsfråga.

Image and video hosting by TinyPic

5 comments:

Anonymous said...

Sorgligt att se hur okunniga alla är om Svenska kyrkan, däribland du. Varför engagera sig i något som ändå inte bryr dig om? Jag är stolt medlem i Sv. kyrkan och väldigt många med mig. Om du visste vad kyrkan gör runt om i landet, skulle du nog se annorlunda på det. För många spelar kyrkan fortfarande en stor roll. Ca 7 milj. är medlemmar i Sv. kyrkan och mer än halva befolkningen kommer varje år i kontakt med Sv.kyrkan i samband med gudstjänster, dop, begravningar, vigslar m.m. Sorligt att se mediadrevet mot kyrkan och mot kristna.

Hannastacia said...

7 miljoner idag, ja... men siffran har varit större och minskar konstant.

Det du nämner att folk använder svenska kyrkan till, nämnde jag med om du läser igen, förutom gudstjänster, för till dom går bara troende. Övrigt utnyttjar alla, då en kyrka är en fin lokal och traditioner spelar stor roll för folk. Så vill du följa traditioner MÅSTE du ju. Många ger fullständigt f-n i om det har med kristendom att göra eller inte. Dessutom väljer många bort detta med i dag. Att folk gifter sig eller begravs i kyrkan säger inte ett skvatt om tro. Svenska kyrkan tvingar folk till medlemskap för att följa traditioner. Enligt mig har kyrkan (både denna och de frikyrkliga) överlag alltid försökt tvinga sig på folk, vilket är fullkomligt absurt.

Jag bryr mig för jag tycker svenska kyrkan är utsugare av pengar och ett onödigt ting. Att fler och fler väljer att lämna talar väl sitt eget språk. Och nej, jag skulle inte se annorlunda på det om jag visste... jag tror jag har ganska bra koll och även om jag inte har det finns det inget kyrkan gör (av vikt) som det inte finns andra organisationer som gör.

Folk får vara troende och gå till kyrkan bäst de vill. Jag kommer aldrig förstå det och jag vill inte heller förstå det. Jag tycker bara det är lika bra att inse faktum. Svenska kyrkan kommer inte överleva.

micke said...

Varför skulle någon, atiest eller kristen, vilja vara med i "svenska kyrkan"?

Svenska kyrkan har tillsammans med vänstern skrikigt högt om att radera svensk kultur och tradition, sen skriker dom högt om att svensk tradition måste bevaras när Viktoria vill lämnas över av sin far. Nej, ledsen, svenska kyrkan har blivit en vänstermegafon som det var länge sen var antingen svensk eller kyrka.

Skulle svenska kyrkan skärpa sig, se om gamla traditioner, göra kristendomen till sveriges huvudreligion igen och avskärma sig från politiskt korrekta ideér som tyvärr främst journalister och vänster politiker gillar skulle nog folk vilja vara med igen.

Hannastacia said...

Hear Hear Micke! Dock tror jag svenska kyrkans tid är förbi oavsett... Folk är helt enkelt lika inte troende längre.

Anonymous said...

6,6 miljoner är medlemmar, varav många är barn och spädbarn...
1972 var det 7.75 miljoner...