Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Sa han verkligen "för tjock"?

Thursday, June 03, 2010

Sa han verkligen "för tjock"?

Inte om man läser det som står och som ska vara vad Zara Ehlersen, 19, själv berättat. Han sa: att jag var större än de andra som jobbade där och skulle ta för mycket plats. Han sa "att jag skulle krocka med personal och gäster och inte orka springa upp och ner för trapporna". Kanske kan tolkas som sak samma, men ändå inte riktigt.

Det enda felet här enligt mig är att restaurang på Gamle Port kanske skulle uttryckt sig annorlunda. Han hade ju faktiskt inte alls behövt ge henne en anledning till varför han inte ville anställa henne. Det var otroligt klantigt eftersom ämnet är så känsligt, dock är det ju egentligen inte helt fel att berätta vad som brister för att man ska få jobbet. Detta ger en fair chance att tänka på det inför nästa intervju.

Dessutom är jag så jäkla trött på att det är så himla synd om tjockisar hela tiden. Varför skulle det vara det? Ytterst få är överviktiga p.g.a sjukdom. Resten har orsakat det själva och det går inte att bortse från att övervikt ÄR ett stort problem såväl ekonomiskt som medicinskt. Allt som sägs till eller om tjocka människor är inte menat som hån. Att en doktor säger åt någon att banta är inte av illvilja, utan av omtanke och ett försök till hjälp. Att en arbetsgivare undviker att anställa är inte för att kränka, utan för att göra vad som är bäst för denns verksamhet.

Ingen anställningsintervju går helt på CV och meriter. Det handlar om att hitta rätt person för jobbet. Detta är ofta en person som kompletterar sin CV med rätt personlighet, lämplighet och i vissa fall även utseende. Om någon är för stor för att röra sig fritt på en stor uteservering är väl detta egentligen en ganska bra anledning till att i stället anställa nån som är mindre och gör det.

Dessutom tycker jag att det faller sig ganska naturligt att restauranger och krogar vill anställa folk som ser hälsosamma ut. Personalens utseende speglar maten som serveras och folk vill inte tro att de blir tjocka av maten som serveras.

Zara har gjort en polisanmälan, men inte heller enligt lag är detta fel:
  • Övervikt som inte orsakas av en varaktig sjukdom eller är en biverkan av en sjukdom klassas inte som ett funktionshinder – och har därför inte stöd i den svenska diskrimineringslagen.
  • Därmed kan den som upplever sig diskriminerad normalt inte räkna med hjälp från Diskrimineringsombudsmannen (DO).
  • Möjligtvis är det de vanliga arbetsrättsliga reglerna som faller in i den här typen av fall.
  • Den enskilde kan vända sig till sitt fackförbund eller, om man sökt en statlig tjänst, kan tillsättningen överklagas. Källa: Maja Rajs Lundström, jurist på DO
Det är ju löjligt att tro att det inte spelar nån roll hur man ser ut i serviceyrken. Självklart gör de det och självklart ska det göra det. Sju av tio arbetsgivare väljer bort överviktiga personer när de ska anställa... dessutom är det en stor fördel med god fysik. Inte heller detta är direkt konstigt tycker jag. En människa med god fysik orkar mer... simple as that. På mitt jobb finns folk i alla storlekar. Alla kanske är lika duktiga, men tro mig, jag hinner med dubbelt så mycket på samma tid som min överviktiga otränade kollega.

Nu är det ju fruktansvärt för Zara att inte arbetsgivaren var lite smidigare och att hon nu känner sig kränkt och förnedrad, men vad är det man säger... ärlighet varar längst?

Image and video hosting by TinyPic

No comments: