Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Alexander Bards drogpolitik

Saturday, June 05, 2010

Alexander Bards drogpolitik

Unga tar droger för att det är kul och det är dax att skilja på bruk och missbruk. Det är en liten sammanfattning av Alexander Bards resonemang. Han menar vidare att Sveriges antidrogpolitik skapar missbrukarna, genom att få ungdomarna att vänta med att prova droger och när de sen väl gör det, gör de det med besked.

Jag kanske har missat nåt, men är det nån som nånsin påstått att folk inte börjar knarka för att det är kul. Klart det är så. Ingen tar väl knark för första gången med intentionen att bli missbrukare. Alexanders poäng går mig förbi i detta. Det är väl snarare så att ur dom som knarkar för att det är kul kommer missbrukarna åratal senare. Inte rakt över såklart. Självklart finns det de som knarkar för att fungera, för att de mår dåligt och behöver nåt som får dem att orka med livet. Två olika grupper alltså, men missbrukarna kommer såklart ifrån bägge.

Det är alltså lättare att bli alkoholist än narkotikamissbrukare. Om vi följde resten av Europa och avkriminaliserade eget bruk skulle de brukare som är på väg in i missbruk snabbt kunna söka och få hjälp innan deras liv förstörs.

Hmm, skulle det verkligen funka så?

Och att det skulle få ungdomarna att knarka mer för att de gör en senare debut vet jag inte heller om jag kan hålla med om. Gör de ens en senare debut än våra grannländer som Alexander påstår? Han har säkert koll, men börjar dom då? vid 10?

Om vi dessutom tog bort den fredliga drogen cannabis från listan över juridiska hatobjekt skulle enorma resurser kunna frigöras till att bekämpa de gissel som är bovarna bakom det tunga missbruket: opiaterna och de tunga amfetaminerna.


Man kan prisa cannabis hur mycket man vill, men det går inte att borste från att det är lättare för en person som använder cannabis att gå vidare in i världen av tyngre droger, än de som inte testat nåt. Och seriöst... räcker det inte med alkisarna? vill vi ha en massa zombies runt om på våra gator. Det går inte att bortse från att folk i länder där cannabis är lagligt, använder det mer dagligen än vad folk som inte är alkisar dricker sig fulla till vardags. Cannabisrökarna ser det såklart inte själva och lovordar sin kärleksdrog, men resten märker hur deras hjärnkapacitet är reducerad till lägsta funktionella nivå. Nej tack, det vill jag inte ha runt mig.

Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

markussa said...

Det här med inkörsporten till tyngre droger är intressant. Det är säkert sant att majoriteten av tunga drogbrukare någon gång rökte cannabis innan de började med tyngre grejer. Men det ingen verkar tänka på är att de antagligen drack alkohol innan de testade cannabis, och innan alkohol drack de läsk, och innan de drack läsk drack de vatten, och innan de drack vatten drack de bröstmjölk från tutten. Alltså måste vi förbjuda bröstmjölk eftersom alla som någonsin tagit en enda drog har druckit bröstmjölk tidigare i sitt liv. :P

Seriöst då, jag skulle sätta en tusenlapp på att den första drogen alla tunga drogbrukare tog var alkohol. Alltså är det lite galet att skylla allt på cannabis. Det finns liksom inget ämne i cannabis som gör en mer villig att testa tyngre droger, det är liksom inte en av biverkningarna. Men det är väl klart att om man röker på ofta så stöter man säkert till slut på något tyngre och blir erbjuden att testa. Sen börjas det...