Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Botox

Thursday, June 10, 2010

Botox

I möra blir Botox för hela slanten. Är inte helt klar på om jag bara ska ta pannan eller om veckan runt munnen ska få sig en omgång med.

HA! nu lurade jag er allt! Det är såklart inte så att jag ska spruta in Botox i nyllet. Inte alls... på några år i alla fall. Nä, det är ett gäng blåsor som ska få sig en omgång. Tre stycken rättare sagt. Premiär för mig som assistent.

Jag börjar dock undra vad f-n jag gett mig in på egentligen. Till en början skulle en av op.syrrorna vara med hela dagen och lära mig, men sen vart de kort om folk. På frågan om vad jag ska göra egentligen har jag fått svaret att det är som en vanlig cystoskopi (vilket vi gör dagarna i ända)... det är bara att blanda substansen som är nytt. Ok, tänkte jag. Right on! Det klarar jag väl själv. Men sen fick jag ett PM i min hand. Det första jag reagerade på var att det på listan över material stod 40 ml Xylocain 20mg/ml, tappningskateter och 60 ml spruta. Hmm, vad ska jag ha det till? Vi brukar ju bedöva med två tuber Xylocaingel. Det visade sig att jag ska spruta in detta i blåsan med hjälp av katetern för att bedöva. Fine... inget speciellt med det, men var får jag tag på läkemedlet över natten? Cystoskopet skulle inte heller vara nåt speciellt... i alla fall inte fören en av läkarna traskade förbi och jag frågade. Då visade det sig att det var inte fallet. Cystoskopet skulle vara försett med nån slags brygga som gjorde det möjligt att böja nålen. Ooooki! Och detta instrument finner jag var? och hur sätter jag ihop det?

Sen till det enda jag skulle behöva tänka på... blanda Botox. Då är det som såhär att en flaska (och det går tre per patient) kostar 1800 spänn. Som hittat va? detta gör ju att man inte vill blanda det i förtid utan gör det med cystoskopet på plats så man är säker på att det kommer användas. Och själva blandningen... ja, den verkar inte enkel. Botox är en aktiv substans och kan gå sönder om man rör det för hastigt. Man får alltså inte under några omständigheter skaka flaskan, som man normalt gör för att blanda en substans och man får heller inte vända den upp och ner, som man normalt gör när man drar upp ett läkemedel. Puh... jag blir alldeles svett. Tänk om jag förstör det!


Till detta ska tilläggas att dessa patienter ofta är förlamade eller av annan anledning sitter i rullstol och måste förflyttas med lyft vilket gör runt-om-arbetet lite mer krävande. Och här gick jag och bokade in en extra patient eftersom det skulle vara så enkelt. Jag börjar nu undra om jag nånsin kommer komma från jobbet i morgon.

Det slutade med att en av våra läkare, gulliga Beata traskade upp på operation och styrde lite så det ändå kommer ner en op.syrra och visar mig på första patienten. Jag tror inte det kommer bli några problem, och det absolut bli skoj att få lära sig nåt nytt, men så enkelt som att bara blanda substansen är det sannerligen inte!

Image and video hosting by TinyPic

No comments: