Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Vårdens aber: Rika går före i kön

Saturday, February 05, 2011

Vårdens aber: Rika går före i kön

Mitt i mitt skrivande om vårdens aber dyker en ny artikel upp i ämnet. Den handlar om samma studie som tidigare visade på att högavlönade tog sig fram lättare i vården och fick bättre vård. Nu publiceras att högavlönade kommer före i operationsköer. Visa din lönespecifikation och lägg dig på operationsbordet enligt Aftonbladet. Jag måste protestera högt för jag vägrar låta folk tro att det faktiskt går till så!

Mannen bakom forskningen, hälsoekonom Gustav Tinghög vid Hälsouniversitet i Linköping säger.

– Det är helt klart att personer med hög inkomst är gynnade i vården. Men vi vet inte om det beror på inkomst eller utbildning. En rimlig förklaring är att de vet hur sjukvårdssystemet fungerar, kan prata bättre för sig och lättare ta sig fram, säger Gustav Tinghög.

Detta står längst ner i artikeln som avslut, när det kanske i själva verket borde stå högst upp. För givetvis är det inte så att det med pengar viftar med plånboken framför näsan på doktorn och därmed ställer sig högst upp på kölistan.

En sån här artikel är bara löjlig att publicera i det skick det görs. Det är förödande. Visst vår sjukvård är långt ifrån optimal, men att få det att låta som om den är medvetet korrumperad av pengagalna läkare är vansinne. Tidningen sjunker så långt som att ta med en stackars kvinna som är fattig och behöver en höftledsoperation och får det att låta som om det är hennes ekonomiska situation som gör att hon fått vänta så länge.

Jag ska berätta för er hur det egentligen fungerar. Cancerfall går först... oavsett pengar hos den sjuke, Det är allvarligheten i cancerformen som styr vilken av canceroperationerna som går först. En muskelinvasiv blåscancer går till exempel snabbare till operationssalen än en prostatacancer eftersom det är mer bråttom för att bevara livet på den sjuke. Som prio två på pallen där priset är kirurgi går de patienter som lider i den situation de har idag. Hos oss kan det vara patienter som tvingas ha slangar i kroppen för att säkerställa funktion. Sist kommer de där operation är nödvändig för livskvalitet, men där överlevnad eller påverkan på livet utan är mindre påverkad.

INGENSTANS i detta finns det att en patient går för av den anledningen att den har mer pengar än den andra.

Så vill du komma först i kön, se till att skaffa dig en farlig cancer istället för pengar. Det står inte i journalen om patienten har pengar eller inte. Är högavlönad eller går på Soc. Möjligen står vad denne har för jobb eftersom det spelar roll för sjukskrivning efteråt, men då tas denna uppgift i samband med inskrivning...d.v.s när patienten redan är uppsatt för operation.

Som Gustav Tinghög säger själv att han inte har förklaringen till varför hans studier visat vad de gjort, men anledningen är inte korruption inom vården, utan någon okänd annan. Jag tror på hans teori om att de kanske vet hur de ska ta sig fram, men detta är utom vårdens vetskap eller påverkan och jag uppmanar gemene man att inte tolka detta så som tidningarna vill framställa det.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: