Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: BMI

Wednesday, February 16, 2011

BMI

Det säger väl sig självt att BMI (BodyMass Index) inte säger direkt mycket. Det enda det gör är ju att jämföra vikten med längden. Det säger inte ett dyft om fett/muskelfördelning eller hälsa om man kollar enbart på BMI.

Tolv stater i USA infört BMI-registrering på elevernas så kallade rapportkort och i Sverige låter många skolor eleverna räkna ut sitt BMI som en del av undervisningen i hälsa. På 1950-talet togs metoden upp igen av amerikanska försäkringsbolag som insåg att ju mer lik, i vikt och längd, försäkringstagaren var en 25-årig man – desto längre skulle han eller hon leva och betala sina premier.

Låter ju lite rubbat. Dock, ska man inte helt förkasta BMI. Kombinerat med att kolla på en person kan det säga en hel del. Ta Magnus Samuelsson som exempel. Hans BMI på 37 kallar honom fet, men kollar man på karl ser man ju att så inte är fallet. Du kan dessutom använda BMI som komplement till fett/muskelprocent-uträkningar om du tränar.


WHO använder BMI för uträkningar bland populationen, men säger samtidigt att det är ett trubbigt instrument. Och det är väl så man ska använda det. Som en pekpinne och inte som en definition på hälsa.


BMI-skalan: Undervikt: mindre än 18,5 Normalvikt: 18,5 – 24,9 Övervikt: 25 – 29,9 Fetma: över 30


Image and video hosting by TinyPic

3 comments:

Christian said...

hahaha jag är överviktig med mina feta 25,4 :P

Hannastacia said...

25,4? fick du det? rund som en boll också... tjockis :D

Chaan said...

Det går inte att dra någon vettig slutsats utan att titta på en persons fettmängd.

Jag får övervikt när jag dietar och har synliga magrutor. 90/1.87x1.87 = 25.7