Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: 14-åringar skriver Harlequin i skolan

Wednesday, February 09, 2011

14-åringar skriver Harlequin i skolan

14-åringarna skulle skriva en sexberättelse. Ämnet för uppsatsen var ”Första gången”. Eleverna fick först ta del av ett häfte med berättelser om sexupplevelser. Sen skulle de själva skriva en sexberättelse. Påhittad eller självupplevd. Ju mer inlevelse – desto bättre betyg.
Sexualundervisning i skolan minskar. Samtidigt ökar fallen av Klamydia. Är detta ett sätt för lärarna att slippa undervisa i ämnet? att låta eleverna själv göra det för att sedan säga att man haft sexualundervisning med sin klass? Lite konstigt kan man nog tycka att det är när man enligt lag inte blir byxmyndig fören man fyllt 15 år.

Sen är det ju de där med rättningen. Läraren ska alltså sedan sitta och läsa vad alla elever skrivit. Känns like kinky och av läraren om ni frågar mig. Hur var det nu med det där med integritet. Gäller den inte 14-åringar i skolan?

Martin Ezpeleta säger det bra:
Läraren är en vuxen person som missbrukat sin auktoritet och tvingat barnen att dela med sig av en mycket känslig och privat aspekt av livet.
Hon har inte gett dem alternativ (de fick bara välja mellan egna erfarenheter eller påhittade berättelser), ingen vet vem som får läsa barnens sexberättelser, i vilka händer de hamnar. Och hon gör det med barn i känslig ålder, med en trevande sexualitet. En nyutsprungen, utforskande och osäker sexualitet som står på darrande ben.
På samma sätt som de har svårt att veta vad man kan säga eller skriva om på sociala medier, är det logiskt att tro att barn även har svårt att veta vad de ska berätta eller hålla käften om i en skoluppsats. En uppsats där man dessutom förväntas visa språklig rikedom och inlevelse.
Den här läraren gör precis allt som jag varnar mina barn för.
Och hon gör det i skolan, den plats där både barn och föräldrar borde känna sig som mest trygga.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: