Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Försök komma undan sockerdjävulen... och bered dig på misslyckande

Wednesday, February 02, 2011

Försök komma undan sockerdjävulen... och bered dig på misslyckande

Socker... The devil in disguise? Nåt så otroligt gott som orsakar så mycket trubbel. Socker har så många beklädnader att det är omöjligt att hålla koll på. Nu varnar Stephan Rössner, ni vet professorn på Karolinska som Annika Dahlqvist bråkar med (va tyst det varit om henne och hennes fettdiet på sistone förresten) för vatten. Ja, tänk... till och med där finns det ondskefulla glittriga vita.

Nä, det är inte det vatten vi tar ur kranen som är spetsat med socker utan de "hälsosamma" vattendryckerna som säljs i butik och säger sig vara SÅÅ fulla av vitaminer och mineraler att du blir friskheten personifierad om du dricker dom. Restore, Fokus och Defence som exempel.


Varför tillsätter man en massa socker då? Jo, vitaminer smakar skit och socker kan få allt att smaka bra. Enkel förklaring och vips den nyttiga drycken är inte längre så nyttig. Det är såklart inget vattentillverkarna skyltar med och budskapet om hur nyttig drycken är döljer resten av innehålllet väl. Den som dricker en flaska om dagen får i sig drygt 8 kilo socker på ett år, vilket i teorin innebär 4-5 extrakilon på ett år. Känns inte så sunt längre va?

Själv har jag aldrig smakat någon av ovan nämnda drycker. Jag dricker tre saker och tre saker endast. Kranvatten, kaffe och en och annan Coca Cola Zero... that's it. Sötningsmedel i den sista, javisst, men jag är hooked på den.


Men de där med tillsatt socker överallt förvånar mig en del. Jag förstår funktionen att ta bort andra smaker som är mindre goda, men mycket av det vi äter innehåller onödigt socker som faktiskt inte behövs. Ta bröd till exempel. Bröd innehåller ofta massor med tillsatt socker som många inte tänker på. Plussa då på sockret på allt mjöl och bröte som finns där i och du har en ren kaloribomb. Men... osötat bröd är ju minst lika gott, så VARFÖR har man egentligen socker i. Och varför är det osötade så svårt att hitta? Och pålägg... skinka till exempel. Korv, hamburgare you name it! Varför ska man ha en massa socker i det?

Sockerberoende är allt vanligare. Jag har nog en liten släng av det själv minsann. Allt socker vi får i oss skapar ett sug som gör vardagen olidlig om man inte får i sig nåt sött när suget kommer på. Detta är nog en stor anledning till att Annika Dahlqvists fatsodiet och detox har fått sånt genomslag. Att ta bort sockret helt är helt enkelt det enda sättet att bli kvitt begäret. För det är inte lätt på nåt sätt att hålla sig i från det gift som orsakar många så mycket besvär. Sockret finns överallt, i allt, helt i onödan och gör oss feta och griniga och ger oss sug efter mer.

Så till alla världens mat och dryck-producenter. Sluta stoppa en massa extra onödigt socker i allt vi konsumerar! eller ge oss i alla fall fler (och inte så jäkla svindyra) alternativ! Och gott folk som dricker vitaminvatten... ta ett glas ur kran och ta en tablett istället (vilket i.o.f.s ger dig cancer, men man kan ju inte få allt).

Image and video hosting by TinyPic

3 comments:

Khelben said...

Coca cola, det lät ju inte bra! :)

Hannastacia said...

Inte alls, men inget socker i Zeron alla fall.

the CLOWNCUNT said...

fast å andra sidan är ju dessa drycker som reklam för socker - att man inte fattar det förrän en forskare kommit på det. om någonting verkar för bra för att vara sant, så är det troligtvis det. för att itne verka som ett smart- ass så anade jag ugglor i mossen angående vitamin- vatten- prylen. så jag har i största mån undvikit det. alla vet ju att huskurer funkar bäst - hederligt kranvatten med färskpressad citron eller persilja. så, nu har vi en bra vitamintillförsel!
det bästa med coca cola är att där VET man tusen procent att det inenhåller socker, så där gör man ju en medvetet (dåligt?) val.
sen får man faktiskt unna sig - det gäller bara att inte missbruka det. gäller ju allting man brukar - kaffe, nikotin, knark osv.