Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Spruta från HIV-positiv återanvändes - obegripligt hur det kunde hända!

Wednesday, February 16, 2011

Spruta från HIV-positiv återanvändes - obegripligt hur det kunde hända!

Den ansvariga barnmorskan gick in till patienten för att spola hennes droppanordning med en spruta natriumklorid. Hon insåg snart att hon använt samma spruta för att spola droppanordningen hos en HIV-positiv kvinnan.

Jag försöker måla upp olika scenarion för hur detta kan ha gått till. Jag får inte till det. Säg att hon spolade infarten hos den HIV-positiva kvinnan och sedan gick ut ur hennes rum. Gick hon bara direkt vidare in till nästa då med samma spruta? Säg att hon la sprutan på ex medicinvagnen bredvid en ny och råkade ta fel när hon gick vidar, men varför la hon den där och inte i papperskorgen? Eller hade hon rena och smutsiga sprutor i fickan? Sköterskor må ha mycket i fickorna, men vem lägger en smutsig spruta där? Nä, jag får inte till det hur jag än försöker.

Händelsen anmäldes till Lex Maria, men den enda åtgärden i detta fallet tycks ha blivit en ändring i rutinerna. Alla använda sprutor måste kasseras. Say what? Vad skulle man annars göra med dom? Klart som fan de ska kasseras. Av ren rutin slänger man ju sprutan direkt när den är använd. Man lägger den ingenstans för den SKA inte användas igen... om den inte innehåller läkemedel, men då ska den redan innan märkas med namn och substans och förvaras i patientens medicinlåda. Det kallar jag sunt förnuft och inget annat. Åtgärden är alltså enligt mig mycket lam och händelsen så allvarlig att sköterskan faktiskt borde fått en varning. Dessutom borde de byta till förfyllsa NaCl-sprutor, om de inte redan har det för där måste du riva upp förpackningen inför varje ny patient och det minimerar risken för att detta ska kunna hända. Tack och lov var HIV-test på den drabbade kvinnan negativt.

Image and video hosting by TinyPic

8 comments:

Chaan said...

Det här har jag väntat på, intressant att det skedde av misstag. Undrar hur många som HIV-smittats med flit i vården. Alltså förutsätter att folk regelbundet smittas i liknande situationer, det nya är att det kommer ut i media.

elina said...

Fattar nada. På min tid när jag jobbade där förlöstes de HIVpositiva av eget team som inte gick till andra mammor alls.

Hannastacia said...

Med flit tror jag inte det var. bara JÄKLIGT dumt och klantigt. Och jag hoppas och tror verkligen inte sköterskor går runt och smittar folk med flit.

Ja, det är mycket märkligt, med tanke på alla hygienrutiner som ska följas vis blodsmitta.

Anonymous said...

samma spruta används ofta. inget konstigt med det. om man inte aspirerar så kontamineras inte sprutan. alltså kan ingen smitta överföras. det är som att säga att du kan bli smittad av hiv ifall du dricker vatten från ett glas, och en hivpositiv dricker ur ett annat glas, men båda glasen har fyllts från samma flaska. sen ska det ju inte hända ändå men att man använder samma spruta på icke smittsamma patienter är ju inget konstigt, bara ekonomiskt.

Hannastacia said...

För det första stämmer det du säger bara om alla infarter som spolas är sprojtans nya och oftast inte då heller eftersom det oftast rinner ut blod när man sätter den. Smittorisken må va extremt liten, men den finns ändå där.

Dessutom ska man enligt hygienrutiner slänga ALLT som används hos person med blodsmitta i speciella sopor och tvättsäckar som märks och förseglas.

Och var i hela friden jobbar du där man gör så? (karolinska?). Jag har då aldrig gjort så och jag har heller inte sett någon annan göra så under mina 6 år som sköterska. Det finns helt enkelt inte i min värld att man skulle göra nåt så idiotiskt.

Chaan said...

Det kan jag lova dig att folk gör. Jag har gått några terminer på läkarlinjen och det är bland de sjukaste människorna som finns. Det är bortom perversa människor: rent psykopatiska. Gissa varför dn.se censurerade kommentarerna så hårt om styckläkarna. Sedan har vi Sveriges hittils enda riktiga seriemördare, också inom vården, han går ute på gatorna vad jag vet nu. Kul samhälle.

Anonymous said...

Mycket osannolikt att HIV skulle överföras genom en injektionsspruta som bara använts för injicering via en infart (=koksaltfylld plastslang). Det krävs så stora mängder blod, typ ett par påsar blodtransusion. Annat är det med hepatit, där kan det räcka med ett stick från en kontaminerad spruta, men även där krävs det stor otur.
Där jag jobbar (IVA) har man bara ansvar för en patient under hela arbetspasset. Om man inte använder hela mängden läkemedel ur sprutan så kan den sparas under det arbetspasset och användas på samma patient igen av den sjuksköterska som iordningställt läkemedlet. Men självklart ska sprutan inte valsa runt till andra patienter, den ska fysiskt ligga kvar hos den första patienten.
En varningsklocka med förlossningvård är att en del personal där verkar betrakta det som "friskvård". Jag har sett dåliga hygienrutiner där. Typ inga handskar, händerna spritas inte, omärkta sprutor. Det är mer "gulle-gull" för att allt med bebisar "är så mysigt" men bakterier och virus skiter så klart i det, de finns där människor finns och de gör allt för att hoppa emellan dem. Så lite mer "tråkigt" säkerhetstänk kan nog behövas.

Hannastacia said...

Det är ju vad jag säger. Märkt och förvarad hos patienten är en sak (dock knappast nödvändigt med koksalt). Här är jag helt för de förfyllda sprutorna.

Jag är medveten om att smittorisken är enormt liten, men det finns ändå hygienrutiner av den anledningen att det KAN hända. Dessutom tycker jag inte själva HIV.smittan är det relevanta här. Det finns andra smittor. Vårdrelaterade infektioner är ju ett stort problem.