Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Mustaschkampen

Monday, May 03, 2010

Mustaschkampen

Vad är egentligen en skuggbudget och vad är det för skillnad på den och den vanliga budgeten? Jag har verkligen noll koll. Jag skulle behöva läsa om mina gymnasieår, för jag inser det är allt för mycket jag inte vet eller kan. Något jag i alla kan är prostatacancer.

Nu är den alltså i full gång och tv-karlarna odlar mustasch så det står härliga till. Men jag vet inte... jag måste hålla med majoriteten av mina patienter om att hur bra detta än må vara för att dra in pengar till cancerforskningen är det ju lite larvigt. Speciellt nu när de fyra männen ovan: Morgan Alling, Hasse Aro, Alex Schulman och Börje Salming slänger kläderna för att... ja, varför är de egentligen nakna? För att fjanta till det lite ytterligare får de alla frågan om vad som är det bästa med deras snopp... vad fan har det med nåt att göra? prostata och snopp är inte alls samma sak.


Du är inte mindre man för att din snopp är sjuk inleder Linda Hjertén sin artikel och hon fortsätter: Men trots att det är så vanligt det där med cancer i pittområdet, manlighetens epicentrum, är ämnet så svårt att prata om för så många män. Ok, lite info... prostatan sitter kring urinröret, precis under urinblåsan. Snoppen eller som Linda säger pitten, sitter utanför kroppen och cancer på snoppen och i prostatan är två vitt skilda saker. Snoppen i sig påverkas inte i någon grad av prostatcancern (om tumören inte är mycket spridd så den växt sig ända dit (vilket jag har sett, men detta är inte alls vanligt). Annars är vägen dit ca 15-20 cm. Men visst finns det en koppling till pitten. Dels har vi ju urinröret som faktiskt mynnar ut i pitten och trycker prostatan på runt urinröret kan man få svårt att kissa, vilket man ju gör genom pitten. Och får man behandling mot prostatacancer kan detta påverka pittens förmåga att ställa sig upp i all sin ära.

Så ska vi avdramatisera kanske vi ska börja med att sluta kalla det för en pittsjukdom.

Vad gäller öppenheten om prostatacancer vet jag inte om jag riktigt är benägen att hålla med om att det inte pratas om det. Kanske inte vid första symtom eller så länge man har en misstänk diagnos, men med vilken typ av cancer görs det? Efter diagnos verkar karlarna väldigt öppna. De pratar på golfbanan, i spelbutiken eller i trappuppgången och alla jag träffar känner någon som har eller har haft cancer eller blivit utredd för det. Och hur vet de det om de inte pratar med varandra. De jämför symtom och är ofta väldigt pålästa när de kommer till oss. Sen finns det självklart en skam i det hela. Jag tror dock inte den största skammen ligger i var cancern sitter, utan i cancern i sig. Människor har en förmåga att skylla sjukdom på sig själva och innan de kommit till insikt om sin sjukdom kniper många... Jag tror inte färre män talar om sin prostatacancer än vad kvinnorna talar om sin bröstcancer. Däremot tror jag kanske kvinnorna talar om det mer öppet... kanske på festen eller släktträffen, medan männen gör det när de är själva med varandra... men talar gör de.. både på gott och ont (eftersom prostatacancern kan te sig mycket olika) för oss i vården.

Peniscancer däremot. En tack och lov mycket ovanlig form av cancer, men den finns dock ändå där. Här behövs göras nånting drastiskt vad gäller öppenheten. Dessa män söker ofta inte vård alls fören det är för sent och de har aldrig någon bekant att berätta om som varit med om samma sak.

Tro nu inte på nåt sätt att jag tycker mustaschkampen ska läggas ner eller är nåt dåligt initiativ. Tvärtom tycker jag det är skitbra och har det öppnat upp diskussionen om prostatacancer och dragit in en massa pengar dit det behövs. Jag menar bara att man inte ska ta det för långt och låta det bli larvigt. Lyssna på männen som har cancer lite för att bara göra jippo av det hela.

För mer info om prostatacancer: prostatacancerinfo.seImage and video hosting by TinyPic

2 comments:

Zu-Yon Han said...

Hej!

Tack för att du har uppmärksammat årets Mustaschkamp i din blogg. Det är oerhört viktigt att fler börjar tala om prostatacancer, som ju faktiskt är Sveriges vanligaste cancerform. En man i timmen drabbas!

Klockan 09.00 imorse utsågs Kennet Andersson till årets Mustaschmästare 2010. Då hade han samlat in 252 786 kronor! Vänligen se länken: http://blogg.cancerfonden.se/kennet-andersson-arets-mustaschmastare-2010/2010/05/.

Tävlingen är avslutad, men det går att skänka pengar till mitten av juni.

Hör gärna av er vid frågor och återigen tack!

Vänligen,
Zu-Yon Han

Anonymous said...

and are machine washable for easy cleaning and come in a variety of colors and prints
perfect for everyone on your list. That is why it's especially important to command professionalism from the start. For this reason, it is important to examine an agreement closely, and if in doubt, contact the VLPA, or a similar local organization.

My weblog :: The Tao of Badass Review