Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: McDonalds

Monday, May 17, 2010

McDonalds

Det pågår en inofficiell tävling på TV om avslöjande dokumentärer. SVT Dokument mot Kalla Fakta. Den senaste i raden avslöjanden kommer från SVT och handlar om McDonalds som tidigare varit i blåsvädret för ommärkning av burgare oche sallader.

Nu avslöjar SVT Dokumentär att de anställda luras till att jobba gratis. De blir helt sonika tillsagda att stämpla ut när det är lugnt, men stanna på arbetet (då utan att få betalt). När det sedan blir att göra igen, får de åter stämpla in och börja jobba. Vi "säger till" när det är nåt att göra. Låter ganska typiskt ett ställe som har många ungdomar. Lättlurade och ingen kunskap om vilka rättigheter de har.

Jag minns ett scenario från en av mina tidigare arbetsplaster där man hade svårt att få in folk vid sjukdom. De ville då att vi skulle ha någon typ av beredskap i hemmet dagens första timmar för att snabbt kunna rycka in och jobba. Att man inte ska få full ersättning för detta är väl en sak, men vi skulle inte få någon alls, utan "ställa upp för våra kollegor". Problemet var ju bara det att man inte kunde göra ett skit annat denna morgon eller kvällen innan (för detta var på den tiden när man inte satt hemma frivilligt på helgkvällarna). Och detta skulle man alltså göra för ingenting. Vansinne, men vi var faktiskt nära på att gå med på det... tills facket sa ifrån (antagligen den enda gången jag haft nytta av facket i mina dar).


McDonalds personalchef Lotta Björk är besviken på dokumentären och säger att programmet är orättvist vinklat, vore det sant skulle ingen av de dagliga 400 000 gästerna komma tillbaka. Hur Lotta tänker här är det nog ingen som vet. Hela grejen är ju att man mörkar det. Gästerna VET INTE OM DET! Jag tror nog en hel del väljer att inte komma tillbaka efter programmet sänts.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: