Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Det finns ingenting privat med Facebook

Tuesday, May 25, 2010

Det finns ingenting privat med Facebook

Förtroende för ett socialt nätverk?
Vad tror egentligen folk att Facebook är? Nån slags hemlig dagbok? I sånt fall har de fel. Visst, det finns en inställning som säger att bara vänner eller speciellt utvalda ska se din profil, men tror man detta på nåt sätt är säkert lurar man ju sig själv ganska så rejält. Och att skriva att man skolkar från jobb eller skola, att chefen är knäpp, eller liknande är kanske inte så jäkla smart va? Inte om man vill hålla det hemligt i alla fall. Det finns både mail och chattar som är betydligt säkrare.

– Många känner att Facebook nu har brutit förtroendet till användarna. Förtroendet? Det är en internetsida, god damned it... mer än så behöver man väl inte säga.

Facebook history
Visst ni att Facebook från början endast var en sida för Harvardstudenter? Den expanderade snabbt och öppnades för fler och fler skolor och i felr och fler länder. Tillslut var det så stort att det såldes (vilket gjorde en viss herr Mark Zuckerberg svinrik) och öppnades för alla. I dag har Facebbok över 350 miljoner användare. Imponerande!

My history
När jag började hänga på forum och senare sociala nätverk, för äckligt många år sedan vad det annorlunda. Man gick med... spanade in stället försiktigt och lärde sig hur det fungerade innan man valde vilket "förtroende" man kunde ha för sidan. På den här tiden var både forum och nätverkssidor mer inriktade till att locka en viss typ av människor och kom aldrig upp i den mängd som Facebook gjort. Dessutom var det bara relativt datavana människor som hittade dom här sidorna. Dessa människor var också de som hyste mest skepticism mot Facebook vid starten. vad jag vet var jag den första som skapade ett konto av alla jag känner eftersom jag var så fruktansvärt nyfiken. På den tiden hade jag inga vänner, men sen ploppade de upp en efter en och idag är det svårt att nämna en vän, familjemedlem, arbetskamrat, bekant, som inte har en egen sida.

Utsatta grupper
Det stora problemet med Facebook är att ALLA går med. Det finns ingen ålder som inte är representerad, ingen nationalitet och ingen typ av människor. ALLA typer går att finna... och alla kan finna dig. Många har ingen dataerfarenhet och definitivt ingen forum/nätverkserfarenhet.

De allra äldsta får en möjlighet att hänga med i sina avkommors liv. De kan officiellt visa upp stoltheten i att vara mormor/farmor och kommentera hur söta deras barnbarn är. De kan också ge uttryck för allt de underbara i livet, som hur de planterar i trädgården eller går på långa promenader med hunden. De medelålders blir överlyckliga över att det finns en sida de faktiskt kan förstå och förstå varför man ska hållas med. De får också en chans att stanna kvar i ungdomens värld eftersom de hittat ett gemensamt intresse med ungdomarna. De yngre vuxna är en splittrad skara. Många av oss tog internet i våran famn när det kom och därmed är det nog vi som klarar det bäst. Denna skara ser både möjligheterna och begränsningarna. Men i denna ålderskategori finns också de som höll sig borta och där Facebook tog deras oskuld in i internetdjungeln. De vet inte riktigt vad de gör, men de gör det. Ungdomarna (och även barn) går in i internetvärlden med en helt ny inställning. De växer upp med att internet, bloggar och nätverk är lika naturligt som telefon eller att ta en fika med en polare. Det finns inget i verkliga livet som inte också finns på internet. Här kan man göra allt och inget är förbjudet. Både på gott och ont.

Snacka om Facerape
Det finns såklart de som tar det till the extreme. Thomas och Emelie la t.ex ut bilder på sin dotter, vilket slutade i att nån snodde dem och la upp som sin egen i sin profil. Helt vansinnigt och man undrar ju vad det är för jäkla mysko människa som gör nåt sånt, men Facebook är ganska stort nu (för er som inte visste det haha). Självklart finns det mycket idioter, dårar och vansinnigt sjuka människor där.

How to make it on Facebook
Det är egentligen väldigt enkelt. Tänk bara att precis alla, prick hela tiden kan se allt du gör. Skriv inget om din chef du inte skulle säga framför denna. Lita inte på några säkerhetsinställningar. Jag skulle snarare kalla dom för preferenser än säkerhetsinställningar. Vill du prata hemligheter med... använd mail eller varför inte telefon... men kom ihåg... det är inte heller säkert... nothing is!

Image and video hosting by TinyPic

2 comments:

Alex said...

Bra skrivet! Är ofattbart vad vissa lägger upp och skriver pa facebook/bloggar osv utan att tänka efter.

Anonymous said...

Facebook är stenåldern, tråkig sida...använd secondlife och upplev skillnaden =)