Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Fat pride

Sunday, January 10, 2010

Fat pride

Nu är det synd om tjockisar igen. "Fat Pride", anser att diskrimineringen mot feta är en medborgarrättsfråga, att människor behandlas lika oavsett storlek. För min del får folk gärna vara hur tjocka de vill, så länge de inser att det har konsekvenser och att dessa konsekvenser inte är nåt samhället skickar på dom. Det är konsekvenser de själva åsamkar sig. Att tjocka trycks ner för sitt utseende i detta spinkighetens size zero-samhälle är en sak, men det är inte bara det "Fat Pride" handlar om.

– Som fet människa blir jag nekad vård, vårdförsäkring, förebyggande vård, och dessutom kan jag ganska säkert räkna med att vårdpersonalen hyser starka fördomar mot mig. Samma gäller på arbetsplatser eller i servicenäringarna som på flyget.

Så säger Marilyn Wann, medlem i Naafa (National Association to Advance Fat Acceptance). Oki... nu kommer folk blir förbannade, men nu ska jag ge denna kvinna svar på tal. Du blir nekad vård för att riskerna överväger fördelarna! jag undrar lite vad hon menar med förebyggande vård, men jag kan slå vad om att nån läkare nån gång sagt åt henne att gå ner i vikt. Det ÄR förebyggande vård och skulle antagligen göra att hon blev av med några av de hälsoproblem hon sökt för där hon anser sig blivit nekad vård. Fördomar förekommer överallt och därför såklart bland vårdpersonal också, men ett känt faktum är ju att folk som tror att andra har fördomar mot en, kan bygga upp en illusion om att dessa finns fast de faktiskt inte gör det. Om nån säger åt henne att gå ner i vikt, tar hon det med största sannolikhet som om de har fördomar mot henne, medan de kanske i själva verket försöker ge henne den förebyggande och direkta vård hon ovan säger sig bli nekad.

Arbetsplatser då... Jo, jag tror säkert att de på sätt och vis blir diskriminerade där. Det är ju också så att tjocka människor överlag har sämre energi (även vid kontorsarbete) och vid praktiskt arbete är det ju en klar fördel att ha personal som kan utföra jobbet snabbt och smidigt. Det betyder ju inte alls såklart att de är sämre på jobbet i sig, men så länge de är stora utför dom det sämre. Ta en bjässe på en byggarbetsplats exempelvis. Han gör ett toppenjobb den tid han orkar, men orken sviktar snabbt och kafferasterna blir allt tätare och längre. Dessutom har den minskade smidigheten flera gånger orsakat att moment måste lämnas över till de mer slanka kollegorna. För arbetsledaren har det egentligen ingen betydelse varför, men bjässen gör inte det jobb han ska. Summera alla liknande situationer och vi har ett gäng tjockisar som alla har samma issue och tillsammans vänder man på det till att de blir diskriminerade.

Vad gäller flygen har jag sagt det förr och säger det igen. Vi kan fan inte bygga om flygplanen för att tjockisar ska få plats. Tar man två säten får man betala två säten. oavsett om det är en extra väska, en bäbis eller ett gäng bilringar som ska ta upp den.

Hon tillägger att hon och hennes kamrater kommer att resa sig mot de starka krafterna – staten, läkemedelsjättarna och försäkringsbolagen – som bestämt sig för att ”hata feta människor”. Det man idag betraktar som vetenskap är bara klichéer. Mycket av det som forskarna lyfter fram står faktiskt i konflikt med deras egna data – för att de vill tro att fett leder till dålig hälsa och sedan döden, säger Marilyn Wann

Vill tro, Marilyn?, VILL tro? Konspirationsteoretiker måntro? Så allt tjöt om att fetma är skadligt är bara ett ihopkok för att kunna tjäna på en grupp människor genom att diskriminera dom... Jag tror Marilyn stoppat i sig nåt som inte var hälsosamt för vare sig kropp eller psyke.

När det gäller försäkring är det ju faktiskt så att det är dyra att försäkra nånting som högre risk. Tjocka har helt enkelt mer hälsoproblem och de kräver också mer mediciner. Dessutom blir dosen ofta högre för att den tjocka kroppen ska ta upp den och då blir det såklart dyrare.

Marilyn och hennes vänner kan ju fortsätta kämpa för sina rättigheter. Och jag hoppas de får bukt med den diskriminering som faktiskt finns, men detta är rent löjligt. Ett sätt att försöka rättfärdiga fetma som i alla fall inte biter på mig.

Som avslut vill jag visa er Naasa's väldigt färgglada slogan:

We Come in All Sizes…
Understand it. (jo tack, jag hajar)
Support it. (fat chance hoho)
Accept it. (har jag nåt val?)

Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

Anonymous said...

Precis , var och en får vara precis hur fan den vill kroppsligen så länge ingen blir sårad.Men det egendomliga är att många av dessa grupper oavsett detta kroppsliga ämne alltid har en benägenhet i att tala om hus synd det nu är om dessa olika grupper.Bara det gör ju att förståelsen minskar markant.

Ha en bra dag / Pelle.