Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Fut2

Saturday, January 23, 2010

Fut2

Sånt här ska man ju inte säga högt, så jag viskar och tar i trä (vardagsrumsbordet).

30% av befolkningen sägs ha en gen som gör en immun mot vinterkräksjukan. Jag tror jag har den genen. Jag har, mig veterligen (och det borde jag väl märkt), aldrig haft vinterkräksjukan (inte heller har min mor det). Detta trots att jag flertalet gånger jobbat tätt inpå sjuka och kräkande patienter och kollegor.

Forskning har visat att immuna har en muterad gen gemensamt som kallas Fut2... dock är det inte säkerställt att det är just den mutationen som ger dem immunitet. Och det går heller inte att säkerställa immunitet genom nåt enkelt test. Dock kan man enligt Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, känna sig ganska säker om man, som jag, aldrig haft sjudomen när man nåt vuxen ålder.

Samtidigt, i Linköping, har Lennart Svensson, professor i molekylär virologi, visat att noroviruset, som orsakar vinterkräksjukan, har muterat. Enligt honom går ingen säker. Vi får hoppas att Lennart och hans gäng hittar ett sätt att lindra sjukdomen. De håller nämligen på att testa mediciner som ska hjälpa mot kräkningarna genom att pröva de läkemedel som ges till patienter som går på cellgifter och strålbehandling mot cancer. Hypotesen är att det är samma typer av nerver som orsakar kräkningarna.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: