Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Ovärdigt är ett milt ord för detta

Tuesday, January 26, 2010

Ovärdigt är ett milt ord för detta

Jag hoppas verkligen inte det ser ut så här på mitt sjukhus. Jag mår illa när jag läser om Karolinska universitetssjukhusets hantering av de döda.

Kroppar har fått ligga så länge att de har börjat ruttna. De avlidna förvaras i blodiga lakan, ibland utan att vara ordentligt övertäckta och ibland med blottade kön.

När en människa dör hos oss försöker vi göra situationen så värdig som möjligt för den avlidna och dennes anhöriga. Vi tvättar av den döda, tar bort alla slangar och nålar, bäddar rent i sängen och klär i vit stjorta. Händerna läggs i kors över bröstet, man sluter öppna ögon och man försöker stänga munnen så gott det går. All hantering av den som dött är som om den levt. Man är varlig med kroppen och täcker över nakna delar när man inte är där och tvättar. Sängen bäddas med vitt lakan och rött sammetstäcka. På bordet tänds ljus och en bibel och blomma placeras bredvid. Resultatet blir väldigt fridfullt och en värdig plats för anhöriga att säga adjö.

Jag tror faktiskt de gör något liknande på Karolinska... men här rivs friden alltså upp så fort den döde lämnar avdelningen eller akuten. Hos oss är det transportörer och inte vårdpersonal som kör ner kroppen till bårhuset. Jag har med andra ord aldrig varit där. Kroppen transporteras under ett kistliknande skynke och transportörens är väldigt försiktiga med kroppen. Jag undrar vilka dårar som placerar kropparna i bårhuset på Karolinska och jag hoppas de får sparken efter detta. Att bårhuset är fullt är inte någon ursäkt. Det kan bli trångt med kropparna, men att inte täcka och lämna dem med blodiga lakan finns det ingen ursäkt för.

Mikael Björnstedt, verksamhetschef för patologkliniken, påstår sig inte känna till missförhållandet på bårhuset då han är nytillträdd. Detta är såklart hans ansvar ytterst. Om det inte var så att han tillträdde igår, anser jag inte den ursäkten hålla en uns. Som verksamhetschef är det hans förbannade skyldighet att orientera sig med HELA sin klinik och identifiera missförhållanden, speciellt så uppenbara som detta. Anhöriga ska inte behöva ta sorgen att deras förlorade älskade ligger och ruttnar i blodiga lakan med blottade kön... de har nog ändå. Ingen bra start för Mikael! Men se till att fixa! Gör om, gör rätt... och det illa kvickt.

Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

Staffan S said...

Bra att du beskriver ert sätt att ha ett bra avsked av den döde. Visst kan det kännas ogjort om någonting fallerar i kedjan fram till den sista vilan.
Kommer ihåg att vid planeringen av 30-huset på S:t Görans sjukhus så diskuterades bårhuset noggrant för att verklingen kunna få en respektfull hantering av de avlídna.
Undrar hur ofta inblandade myndigheter gjort revideringar av sina rutiner?
Men nu undrar jag över varför du nämner bibeln som ett inslag? Räknar med att du låter den stå för att ni tar hänsyn till den dödes religiösa tillhörighet. Ljus och blomma skulle räcka för min del.