Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: En sorgens dag för Pentti Varg, spelemannen från skogarna

Saturday, January 02, 2010

En sorgens dag för Pentti Varg, spelemannen från skogarna

Enligt riksdagens beslut ska det inte finnas fler än 210 vargar i Sverige. Anledningen är bland annat att det svenska vargbeståndet hotas av inavel och därför tillåts vargjakt mellan den 2 januari och 15 februari i Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Örebros och Västra Götalands län.

Så nu ska 27 vargar skjutas. 27 stycken... det ska alltså göra skillnad? och positiv skillnad då också? I don't get it. Färre vargar ska alltså minska risken för inavel... det rimmar lite illa i mina öron. Med mindre utbud av det motsatta könet, borde väl snarare risken att den pilske vargen nuppar med lillasyster vara större?
Många jägare hade hoppats få skjuta fler vargar, och är besvikna. - Det här räcker inte på långa vägar, säger en av dem.

Räcker inte
till vad? Jag tror inte jägarnas motiv till att skjuta vargen är riktigt densamma som det riksdagen beslut syftar till. Nä, jägarna vill ha bort de rovdjur som käkar upp deras får och hundar när de själva är ute och skjuter andra djur. För det ena djuret är bättre en det andra? Ja, så måste det va. Och jägarna vill skjuta. Skjuta är kul... eller hur? Och det är klart... med 12 000 blodtörstiga jägare på 27 vargar (440 jägare per varg) är ju inte chansen att faktiskt få ha ihjäl nåt så himla stor.

Vargen ska omöjliggöra livet på landsbygden enligt vargkritikerna. Men flera människor dör varje år av getingstick och huggormsbett. En kvinna blev nyligen dödad av älg. I snitt har dessutom under de senaste åren 2- 3 personer varje säsong dödats av jägare genom vådaskott.

Nä, vargen har blitt en syndabock. Bråka är nåt jägare tycks vara nästan lite sugna på som att ha ihjäl saker. Kanske man kan få tyst på dom genom att förklara getingjakt till våren istället, om de nu ska skjuta med motivet att ha ihjäl nåt som är skadligt mot människa och andra djur. Då borde de få att göra för getingar finns det ju gott om. Dessutom kan de små getingarna jägaren en match så han får skjuta tills han blir blå om avtryckarfingret.
Image and video hosting by TinyPic

No comments: