Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Kvinnan och semlan

Tuesday, March 08, 2011

Kvinnan och semlan

Idag när jag öppnade kylskåpet på jobbet möttes jag av två hyllplan fyllda med semlor. Aha, var det idag, tänkte jag och stängde dörren igen. Inte ett dugg sugen. Sen kom dom en efter en, min kollegor och alla slickade sig runt munnen och ett ""ååh, va gott med semla" upprepades varje gång nån öppnade dörren.

Fastlagen signalerade förr att fastan snart skulle börja. För att klara fastan skulle man därför äta rejält med fettrik mat, exempelvis hetväggar (dvs semlor), under dessa dagar. Varje semla innehåller ungefär 500 kalorier. Grädde: 130 kalorier. Mandelmassa: 200 kalorier. Bulle: 160 kalorier. Florsocker: 8 kalorier, så visst fick man i sig rejält med fettrik mat. Idag är det väl knappast så att nån behöver den där semlan, men likt förbannat ska alla moffa i sig semlor idag. Och inte bara idag. Många började redan för nån månad sen och kommer fortsätta långt framöver.

Själv har jag aldrig förstått semlans storhet. En osmaklig vetebulle, med osmaklig grädde och en klick i.o.f.s god mandelmassa, Tycker verkligen alla det är så gott som de påstår?

Lite ironiskt nog (eftersom kvinnor är de som kämpar mest med övervikt som man får av semla... lite långsökt, men ändå...) är det så att fettisdagen i år infaller på samma dag som fira kvinnan. Vad nu det egentligen innebär? Ska vi eller ska vi gråta över kvinnor som inte har det så bra? Om man googlar dagen får man flera svar om vad dagen egentligen innebär. Vissa säger att den är för att hedra kvinnan och kvinnorörelsen, medan andra säger att det är en dag för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Men det verkar ju mer som en sorgens dag när man läser i tidningarna och lyssnar och tittar på andra medier. Mormor vid 23, 181 kvinnor dödade av sina män, marscher mot mödradrödlighet. Det verkar helt enkelt inte vara annat än en dag för att berätta hur jävligt det är att vara kvinna.

Sen är det ju de paradoxala med att ha en enda dag på året som är kvinnans när det är just ojämlikhet man vill få bukt med. Det kanske var mer logiskt år 1910 när den tyska socialdemokraten och senare kommunisten Clara Zetkin tog initiativet till att kvinnor över hela världen skulle börja fira en kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt, men känns knappast riktigt 101 år senare va?


Nä det enda riktiga vore att avskaffa både internationella kvinnodagen och fettisdagen rakt av!


Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

Khelben said...

"Tycker verkligen alla det är så gott som de påstår?"

Tveksamt. Det är en onödig tradition att äta semla enl. min åsikt. Det finns trevligare saker att stoppa i sig! (även fast smaken är OK)