Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Köttklister

Tuesday, February 09, 2010

Köttklister

Sverige har röstat JA till "köttklister", men läsarna skriker NEJ och kallar det ännu en "oäkta" tillsats att lusläsa innehållsförteckningarna efter i butikshyllorna. "Klistret" som tidningen kallar det är egentligen Trombin och Fibrin, som är ett helt naturligt proteiner i blodet.

Redit goe ihopklistrad köttabete

Trombin (aktiverad Faktor II, Faktor IIa) är ett protein som utgör en viktig del av blodkoaguleringen. Protrombin (faktor II) är en glykoprotein som syntetiseras i levern under närvaro av Vitamin K och har en halveringstid på 60 timmar. Protrombin aktiveras till trombin vid närvaro av Kalcium, Faktor V och lipider, aktiverad faktor X.


Fibrin är ett protein som kan bildas från lösligt fibrinogen i blodet vid blodets koagulation till exempel efter en sårskada. Vid koagulationen sätts en reaktion igång som med hjälp av ett antal koagulationsfaktorer leder till att förstadiet fibrinogen omvandlas till ett slags nätverk av trådar, fibrin. I nätverket kan sedan blodplättar och röda blodkroppar fastna, vilket leder till att såret slutar blöda. Fibrin medverkar även vid bildning av blodkroppar.

Vad spelar det för roll och filén är en hel bit eller två bitar som sitter ihop på i princip samma sätt som det skulle om det verkligen var en hel bit? Att läsarna är rasande tror jag till största del beror på att tidningen väljer att kalla det just klister, som ju låter väldigt kemikaliskt och oäkta.


Folk häver dagligen i sig saker som smörgåsskinka, kassler och korv och vad menar de att det skulle vara? Det, min negativa vänner är sammanpressad skit som blir över vid rensning av övrigt kött, sammanpressat och inte alls en hel bit. Nä jag köper bra mycket hellre en naturligt sammanklistrad filé för 60 kr/kg än en hel "äkta" filé för minst det dubbla och jag tror faktiskt större delen av svenska folket gör det samma.


Image and video hosting by TinyPic

No comments: