Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Antioxidanter - en bluff?

Thursday, February 25, 2010

Antioxidanter - en bluff?

Nu gör forskningen en helomvändning gällande antioxidanterna. Vi har blivit pepprade med att vi ska proppa kroppen fulla av dom, men är de verkligen så bra?

Anitoxidanter:
Då: Oskadliggör fria radikaler som bryter ner vårt DNA.
Nu: Förlänger livslängden i livsmedel, men det är osäkert vad det gör för kroppen. Dessutom utgör radikalerna en viktig del av immunsystemet

Då: Desto högre ORAC värde desto fler radikaler neutraliseras. Blåbär och spenat har toppvärden.
Nu: Värdet säger inget om upptaget i kroppen, endast ringa grad tas upp.

Då: Kan förebygga och bota cancer
Nu: Kan bero på helt andra ämnen i frukt och grönt. Sjukdomarna beror inte heller helt och hållet på de fria radikalerna utan beror antagligen på andra saker i kroppen som inte fungerar optimalt.

Då: Skyddar oss och stärker immunförsvaret, då de innehåller fenoler.
Nu: Det fungerar för att skydda växter säger inget om att det skyddar oss.

Då: Vid träning, då många fria radikaler frisätts, behövs mer antioxidanter.
Nu: Tillskott med antioxidanter ger sämre uthållighet i nya studier.

Då: Färger i växter fungerar som antioxidanter och därmed skydd.
Nu: Höga doser antioxidanter av en sort, ex blåbär kan istället orsaka störningar och troligen har de olika färgerna ett behov av varandra för att ha effekt.


Så kanske är det inte värt att lägga pengar på dyra blåbär (om man inte har en mormor som fixar dem åt en). Dock ska man komma ihåg att frukt och grönt ändå är nyttigt. De innehåller ju trots allt massor med vitaminer, mineraler och fibrer.

Återhämtning
En annan matnyttighet jag lärt i dag är vikten av återhämtningsmåltider. Du har i princip 30 minuter på dig att få i dig nåt efter träning för optimal träning. Sen förlängs återhämtningstiden med en timma... per minut! Väntar du 2 timmar med att äta tar det 3-4 dygn innan återhämtningen är total.


Ju snabbare du får i dig en korrekt sammansatt måltid, desto kortare tid tar det alltså för din kropp att bygga upp ny styrka och göra sig redo för nästa träningspass.

Källa: iFORM



Image and video hosting by TinyPic

No comments: