Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Elallergi - sjukdom eller inte?

Sunday, February 14, 2010

Elallergi - sjukdom eller inte?

Förra veckan råkade jag få på Kanal5 precis i slutet av programmet Outsiders. Det handlade om elöverkänslighet. Jag reagerade eftersom jag såg två välbekanta ansikten på rutan. Maria och William, bägge från Örebro, men nu boende utanför Mora verkar det som.

Eftersom jag missade programmet, har jag tittat på det nu. Jag vet inte vad jag tror. Det finns inga belägg varken för eller emot elallergi. I en majoritet av genomförda försök har det visat sig att de som beskriver sig som elöverkänsliga inte kan avgöra om de utsätts för elektromagnetiska fält eller inte. Enligt Socialstyrelsen är orsaken till symptomen klassisk betingning. Majoriteten av de blindtester som hittills har genomförts visar att elöverkänsliga inte kan skilja på när elektromagnetiska fält varit på- eller avslagna.

I programmet får man möte Josef, Anita, Maira och William. Om vi börjar med Josef, så verkar han ju kunna leva ganska drägligt. Han kan åka till biblan och röra sig ganska fritt om ej för länge. Dock undrar jag om man inte kan ha några möbler som elöverkänslig. Hans lägenhet är tom, men en soffa går väl inte på el, eller?

Anita har fått ett transformatorfilterskåp och blivit hjälpt. Hennes utbrott av allergi börjar med rapningar och sen börjar hon skaka likt ett speleptiskt anfall. För att avhjälpa symtomen häver hon i sig koltabletter... för att förhindra passage genom hjärnbarriären som hon säger. Men hon påstår sig vara beroende av en viss mängd strålning. Hon får abstinens på grund av en amalgamfyllning. Jag vet inte, Anitas story känns väldigt överdriven. Hennes hem är fyllt av elektronik och hon kan ha det så tack vare sitt transformatorfilterskåp. Jag vill inte döma någon, men jag kan inte hjälpa det. Anita har hela den där sektutstrålningen både i sätt och hur hon talar. Hennes anfall påminner om religiösa handpåläggningsgudstjänster.

Maria och William tror jag läst en och annan bok för mycket på sina jobb som bibliotekarier. De påstår att de och två till blivit sjuka på samma ställe efter att man satt in en ny typ av ljudslinga i biblioteket. Fler bibliotek eller andra ställen borde ha denna typ av slinga och man borde då kunna hitta fler fall där, men det nämns inget om det i inslaget. Det verkar för otroligt att två personer, som dessutom är ett par, drabbas av någonting som är så ovanligt med bara några månaders mellanrum. Sorry, lite för suspekt.

Dessa människor verkar reagera på olika saker, vilket ju också gör det lite mindre trovärdigt. Josef kan inte var i närheten av en mobiltelefon, medan Anita bara kan använda mobiltelefon. Maria och William reagerar på ljudslingan på biblan, men biblan är ett av de ställen Josef kan vistas ganska fritt.

Jag ifrågasätter inte deras symptom. De känner säkert av tröttheten, stickningarna, koncentrationssvårigheterna o.s.v, men symptomen liknar andra sjukdomar med stort inslag av psykosomatik och ångest och frågan är om elen verkligen är den tiggande faktorn. Josef beskriver hur han fick ont i nacken av att sitta vid datorn och att detta efter ett tag kom efter några minuter när han satt sig. Jo, tack. Har jag suttit mycket framför datorn kan även min nackverk komma på stört. Det beror på att jag återgår i en utsatt ställning, som påverkar en utsliten led eller muskel... inte på strålningen. Jag kan även känna stickningar och svullad i fingrarna ibland när jag sitter och skriver vid datorn. Jag tror elen är oskyldig till detta med. Det handlar om vätskebalans, luftfuktighet och cirkulation.

Jag utesluter inte att det finns de som är överkänsliga mot el, men jag anser nog ändå att det är större sannolikhet att deras symptom är en yttring av något annat, men att de själva härleder det till el och apparatur.

Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

Robert said...

Hej!

Intressant utläggning!
Tänker inte lägga några egna åsikter på detta, mer än att jag kan hålla med dig delvis. Har också fått lite info om personerna och den miljö de blivit sjuka i. Biblioteket där de tre personerna blev sjuka har mycket höga strålningsvärden pågrund av hörslinga och även mobilsändare som strålar in i biblioteket. Allt detta är uppmätt av en erfaren tekniker som jag har kontakt med. Efter mätningarna stängdes hörslingan av. Detta kan vara bidragande till att fler inte insjuknat, ännu.

Vill du se liknande mätningar så hoppa gärna över till min blogg. www.mobilsmog.se

Intressant att du skriver om symtomen elöverkänsliget på ett nyanserat sätt. Många bara skrattar och gör narr av dom drabbade.

Du skrev något om att varför inte fler blivit sjuka. Kan berätta att fler blir sjuka av detta. Min erfarenhet och tyvärr verkligheten för många.

Vänligen
/Robert