Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Natural born killer

Thursday, February 25, 2010

Natural born killer

Späckhuggare är fantastiska djur... och så vakra. Jag har haft turen att få se dem med egna ögon på Sea World i en helt fantastisk show. Späckhuggaren kan bli närmare 10 meter lång och väga upp till 7-8 ton och lever upp till 80 år.

Den store besten har länge haft rykte om sig att vara ett farligt och blodtörstigt djur. Det ryktet förstärks nu efter att späckhuggaren Tilikum, eller Telly, dödat sin tränare Dawn Brancheau på Sea World i Floraida precis innan en show skulle gå av stapeln på Sea World. Och Telly har varit i strålkastaren för en mordutredning tidigare. 1991 anklagas han/hon för att ha dödat ytterligare en tränare och 1999 hittades en död man på Tellys rygg.

Men hörni... Telly är ju inlåst i ett akvarium och under människans slaveri tvingad att visa upp sig och utföra konster för mängder av människor dagligen... Can you really blame it for beeing pissed?

Men späckhuggaren verkar överlag vara ett ganska snällt djur. Vad jag inte visste var att späckhuggaren tillhör delfinerna och lever till större delen på fisk och endast i undantagsfall på andra däggdjur. Det finns inte dokumenterat att en vild späckhuggare någonsin skadat en människa. Däremot finns det vissa grupper av späckhuggare som specialiserat sig på djur som sälar eller delfiner, och till och med gett sig på blåval. Detta är förmodligen betéenden som kommit till på senare år, när haven börjar bli utfiskade och det på vissa platser är ont om mat.

Så det är alltså vi själva som har skapat denna natural born killer? Utan oss kanske inte instinkten att ge sig på större djur skapats. Nåt att tänka på.


Image and video hosting by TinyPic

No comments: