Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: New meds: Abirateron

Thursday, September 16, 2010

New meds: Abirateron

En ny medicin mot aggressiv prostatacancer har visat sig så effektiv att en pågående blindstudie avbryts. Läkemedelsbolaget anser det oetiskt att inte låta alla patienter i studien få tillgång till medicinen.

Lite kort background.
När en prostatacancer har spridit sig till andra delar av kroppen än närliggande vävnad behandlar man den med att strypa testoterontillförseln till cancercellerna. Det gör man genom hormonbehandling eller kirurgisk kastration.

Denna behandling funkar olika länge på olika individer och när den slutar fungera och PSA-värdet åter stiger kallar man det för att cancern gått i hormonrefraktär. Det finns ingen standardbehandling för detta stadium av sjukdomen och behandlingen är i huvudsak palliativ, att lindra och stötta livskvaliteten. Allternativen i detta läge få: cytostatika genom injektion. Bifosfonater ges för att stärka skelettet vid metastaser i detta och på så vis förebygga skelettproblem. Man använder även palliativ strålbehandling vid skelettmetastaser.

Det är här den nya medicinen kommer in. Medicinen heter Abirateron och ger inget bot mot prostatacancer utan tros kunna ge de drabbade ett längre liv utan de svåra biverkningar många cellgifter har. Istället för att stoppa testoteronproduktionen verkar Abirateron i själva tumören. Där blockerar medicinen den produktion av hormoner som kommer från själva tumören.

I studien har 1 500 män fått verksam substans eller placebo. Dock är det lite tidigt att ropa hej eftersom studien hittills varit blind och man inte vet vilka av de 1500 som fått den verksamma substansen. Man ska icke förglömma att placeboeffekten är hög och att dessa män mår bra även kan vara utan denna. Men visst ger det lite hopp!?


Image and video hosting by TinyPic

No comments: