Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Handsprit eller inte?

Monday, September 13, 2010

Handsprit eller inte?

DN, Expressen och Aftonbladet (och säkert många fler tidningar) skriver idag om hur en studie visat att handspriten INTE skyddat mot svininfluensan.

Studien som hävdar så har presenterats på poster vid amerikanska infektionskonferens (ICCAC). I studien fick 116 personer använda en handlotion som bestod av 70 procent alkohol med två procents citronsyra och två procent äppelsyra var tredje timma. I en dagbok fick försökspersonerna ange när luftvägsinfektion inträffade. Man undersökte också om det fanns influensa eller snuvviruset rhinovirus i näsan en gång varje vecka. 29 procent av de som använde lotion slapp sjukdom. 59 av 100 som använde lotion blev sjuka medan 88 av 100 av dem som inte använde lotionen rapporterade luftvägssjukdom.


Smittskyddsinstitutet är skeptiska till tidningarnas rapportering och vänder på resultatet genom att skriva på sin hemsida:

Om detta (läs ovan) är sant och om 100 000 svenskar använde lotionen var tredje timma skulle 29 000 slippa luftvägsinfektion. Vi skulle också få runt 290 000 färre personer som sprider smittan till andra. Den presenterade studien är mycket liten, men det signifikanta resultatet är att infektionerna minskar.


Så vad man skulle kunna säga egentligen är att spriten faktiskt har effekt, men inte den effekt man ville låta påskina under den tid svininfluensan härjade. Och visst verkade det som om folk blev lite för hysteriska med spridandet ett tag.

Men smittskyddsinstitutet kanske skulle skriva om sin sida lite... för som damen från institutet just sa på TV är rekommendationen att använda spriten istället för tvål och vatten och inte som komplement som man ju uppfattar som att man ska både tvätta händerna och sprita. Hos oss på sjukan har rekommendationen alltid varit att sprita händerna innan och efter att patientkontakt i första hand och endast använda tvål och vatten som komplement vid synlig smuts... duger det i vården borde det väl också duga i vardagen?

Spriten är utan tvekan snällare mot händerna i längden eftersom den är återfuktande till skillnad mot den mesta tvål out there, så jag har sagt det förr och jag säger det igen. Bort med tvålen från offentliga toaletter (som endast orsakar kaos och trängsel vid handfaten) och fram för handspriten!

Image and video hosting by TinyPic

No comments: