Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Cyberrymdens framfart på gott och ont

Tuesday, September 28, 2010

Cyberrymdens framfart på gott och ont

Då och då slår det mig vad internet har gjort för mänskligheten. Tänk när det inte fanns... hur klarade vi oss då?

Jag har t.ex inte varit på banken på så länge jag kan minnas. Telefonkatalogen... vad är det? papperstidningar... bara en massa onödiga sopor. Fan, jag använder ju knappt ens telefonen längre. Men det är ju inte så himla länge sen man sprang sina ärenden till banken och som man var tvungen att slå i papperskatalogen för att få reda på ett telefonnummer... det är ganska otroligt.

En liten anekdot. Jag minns min första egna dator. Jag och min dåvarande pojkvän byggde ihop en med hjälp av hans kusin som var väldigt kunnig och ví fick oss en enorm burk med en hårddisk på 6 Gb. Ett telefonmodem tog oss ut på nätet... Webbläsaren hette NetScape och det tog säkert 10 minuter bara att komma ut. Och väl ute fick man skynda sig att titta runt för det var dyrt... det gick ju på telefonräkningen. Titt som tätt bröts uppkopplingen. Surfandet bestod i princip av att leta roliga bilder på ugly.com. Sökmotorn of choice var Altavista... det fanns inte så mycket annat att välja på. Och sen kom icq-vågen. Första chattprogrammet jag och alla bekanta hade. Vem minns inte det irriterande med spännande HOho-ljudet när man fick ett meddelande. Det var tider det... men vilken skillnad mot idag.

Idag har internet växt och blivit nåt enormt. Alla har det... och alla kommer åt det. Så även terrorister och folk som inte vill speciellt gott. Ett pyttelitet skitvirus kan orsaka såna enorm skada att det inte ens går att mäta. Det pågår just nu en internationell övning där länderna ska jobba tillsammans mot en cyberattack. Det är scenariot i övningen Cyber Storm 3 där Sverige och USA krigar tillsammans. Tanken är att länderna ska lära sig samarbeta mot det största terrorhotet vi har idag. Jag tror detta är absolut nödvändigt. Som det ser ut idag har vi ingen chans när hackarna slår till. Genom en redig cyberattack kan terroristerna komma åt så många fler. Jag tror det är här vi ska lägga våra pengar för framtida skydd.... inte på gubbar i gröna kläder. Krig är tröttsamt och ute... självmordsbombare snart passé. Det är på internet den största faran lurar i framtiden, Take my word for it.

En annan fara med internet är snuskgubbarna, pedofilerna, våldtäktsmännen och till och med mördarna. Internet ha öppnat upp för en helt ny värld av lättfångade offer och förövarna är skickliga. Föräldrar som förut sa åt sina barn att inte prata med fula gubbar utomhus, har nu en helt ny utmaning i att få sina barn att inse baksidorna med internet.

Trots terrorhot och fula gubbar går det inte att komma ifrån att internet ÄR det mest fantastiska som finns och det är en ära att få ha levt under en revolution av denna kaliber. Men visst undrar man vad som kommer härnäst? Det är definitivt inte över här... men hur långt kan tekniken egentligen gå?


Image and video hosting by TinyPic

No comments: