Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Demensvården granskas i den "duktiga kanalen" SVT

Wednesday, September 08, 2010

Demensvården granskas i den "duktiga kanalen" SVT

I kvällens "Uppdrag granskning" tar man upp vården av äldre... mer exakt demenssjuka. Man har granskat ett demensboende i Piteå och undersköterskor berättar om hur man ensam har hand om åtta gamla. Man låser dörrar och har larm och tvingas ofta tvångsmediciner för att de ska hålla sig så pass lugna att man klarar av det på en personal.

Inget nytt
Fruktansvärt... totalt fruktansvärt... men tyvärr inget nytt. Det har nu gått åtta år sedan jag lämnade demensvården, men det var prick likadant då. Och det var antagligen inget nytt då heller. När Maja längst ner i korridoren var på det humöret fanns inte en sportmössa att hinna med Rut som hade ångest och inte visste var hon var i andra änden av korridoren. Och efter Maja levt rövare ett tag var alla de andra åtta vakna och helvetet bröt lös. Så vad gjorde man? Ensam kan bara vara på ett ställe samtidigt. Kiss och bajs på golvet var inte ovanligt då heller. Nu ska tilläggas att detta även händer dagtid med full personalstyrka och inte är nåt man kan styra hos den dementa, men på natten är man ensam om att ta reda på det för man kan ju inte lämna den stackars människan mitt i det.

Tvångsmedicinering
Undersköterskan i klippet man kan se i tidningarna och på kanalens hemsida berättar om "tvångsmedicinering". Att de får ge "vid behovs-medicinen" för att lugna de boende. Det finns en föreställning om att lugnande medel är för att lindra för de omkring, men en dement i oro, inte bara behöver men ska ha, lugnande medel utan tvekan. Skräcken för lugnande mediciner och äldre är stor, men ofta helt obefogad.. om det är rätt medicin dvs. Jag har varit på många föreläsningar med specialister i Geriatrik och de säger alla samma sak. Den dementa hjärnan är i kaos och därmed även kropp och själ... lugnande mediciner ofta ett måste för att få denne att må bra. Dock ska man ju inte ge det förebyggande eller istället för att finnas där, vilket jag antar är vad undersköterskan i klippet syftar till.

SVT och politiken
För att koppla debatten till den kanal där programmet sänds. Idag fick jag min första faktura från Radiotjänst. Längst upp står det så fint:

För 2 076 kr/år får du (som om det vore frivilligt) radio- och tv-program från SVT, Sveriges Radio och UR som är oberoende av politiska och kommersiella intressen.


Jag undrar vad de menar med "utan politiska- och kommersiella intressen".
Här hängs Öjagårdens demensboende i Piteå ut med hull och hår, men jag skulle kunna satsa hela min surt förvärvade sjuksköterskelön på att det ser prick likadant ut om du går bort några kvarter till nästa demensboende... eller om du åker tvärs över landet och går in på ett boende i Skåne. Detta är såklart anti-reklam för Öjagården och indirekt reklam för övriga boenden i trakten.

Och politiken då? Att i valtider gå ut med såna här saker är såklart i partiernas politiska intresse. De kanske är politiskt ofärgade, men att dra intresse av det kan partierna såklart göra. Att säga detta nu skulle kunna tolkas av många som att det har blivit så under Alliansens ledning och de rödgröna kan spela på hur mycket bättre det blir med dom. Det var ett exempel alltså. Självklart kan det vara tvärtom också, men att påstå att det är ett program utan politiskt intresse är fel!

Har en det skit, ska alla ha det
Och nu ska jag utnyttja programmet i eget politiskt intresse: Säg att du jobbat hårt hela ditt liv. Du har faktiskt lyckats samla på dig en del pengar för att få det gott på äldre dagar. Men allt har varit förgäves. Äldrevården är skit. Det finns inga resurser i kommunen och dina pengar har inget värde., för den vård du vill ha finns inte, det liv du vill ha din sista tid är omöjligt.

Men säg att det finns ett alternativ till det kommunala boendet. Det privata boendet där du kan få det bra om du bara kan betala lite extra för det. Övriga får inte sämre vård för att du får det bra, men just du kan få det lite bättre eftersom du kan investera det du samlat ihop under ditt liv i dig själv. Men nej... alla ska ha det lika illa, trots att några faktiskt kan få det bra. Bor en i skit ska alla bo i skit, fast det inte behöver vara så. Ja, det är väl så Mona tänker?

Självklart kan inte alla samla ihop de där extra slantarna, men livet är fullt av orättvisor. Man ska självklart fortsätta satsa på att ALL äldrevård ska vara värdig och när vi nått dit ska vi satsa på att den ska vara lyx. Är det några som förtjänar lyx är det de som byggt upp det vi lever på idag. De som kämpat genom ett långt hårt liv. Men fram tills dess är det väl bättre om några har det bra än att alla har det lika dåligt?


Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

Kalmardamen said...

Bra inlägg och jag instämmer i det mesta.
Tycker det var bra att undersköterskan larmade, för dementa människor ska inte lämnas ensamma och inlåsta, men verkligheten är tyvärr en annan.
Det finns demensboende som håller mycket sämre kvalite än det från Piteå.
Alla dementa får inte heller ett boende utan hemtjänsten tvingas ibland av säkerhetsskäl att låsa in dem när de lämnar deras hem.