Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: De där med maten...

Wednesday, August 11, 2010

De där med maten...

Idag skrivs om maten på sjukhus och äldreboenden. Tydligen är det så att maten nuförtin lagas i fabriker och fraktas till sjukhusen och boendena för att sedan värmas upp på plats. Det skrivs om två metoder: Cook-Chill, där maten kyls ner direkt och förpackas i fabriken och SoFresh som går ut på att maten ångkokas i sin egen förpackning i mikrovågsugnen. Kritiken består i att maten är näringsfattig, smaklös och full av tillsatser. Samtidigt finns fördelar med att vitaminer och andra näringsämnen bevaras och risken för bakterietillväxt är liten (hur den kan vara näringsfattig och näringsrik samtidigt förstår jag inte riktigt). Det stora problemet är att maten bara är duglig i 15 minuter efter uppvärmning och sedan klassas som riskavfall.
Jag är kluven i frågan. Om vi börjar med detta med 15 minuters hållbarhet. Detta är såklart ett problem. Många sjuka människor tar god tid på sig att få i sig maten. 15 minuter är ingenting och då blir alltså maten "dålig" under tiden de äter. Det är inte bra. Gamla delar ofta på matlådor och äter samma flera dagar för att spara på sin ekonomi och det lär ju inte vara det minsta bra.

Att maten är full av tillsatser låter såklart inte bra. Frågan är bara hur farliga dessa tillsatser är. De allra flesta behöver inte äta maten speciellt länge och bli nog inte skadade av detta.

Artikeln inriktar sig på BB. Där kan de faktiskt ta att maten är smaklös och tråkig. Detta är inte sjuka människor. Sjukhus är ingen lyxinrättning. På avdelningar för riktigt sjuka patienter finns specialkost och man låter inte direkt någon bli sjukare för att de måste äta matlådor.

Karin Ahlborg anser att lösningen till detta är att låta de ansvariga i kommuner och landsting äta maten. Så enkelt tror jag inte att det är. De har ett ansvar att hålla ner kostnaden och det är väl en jäkla tur att nån har det. Maten kanske inte är tipptopp, kanske rent av äcklig, men att tro att det skulle serveras rent av farlig mat för att spara pengar är naivt. Och man får inte glömma att dessa ansvariga också kommer få äta maten om de själva hamnar på sjukhus.

Ett vårddygn kostar 80 kronor i Örebro läns landsting. Det är inte direkt mycket med tanke på vad det kostar egentligen (tror det ligger på mellan 5000-7000 bara för en plats med säng och dygn). Så vad ska ingå i detta pris? För 80 spänn får du knappt en Dagens ute på stan.

Vad gäller äldreboenden är det lite knepigare. De är i hemmet och kommer äta mat från samma ställe under längre tid. Men många har också ett val. Nästan varenda ICA affär har eget kök i dag och det finns många restaurangalternativ med utkörning. Maten här är inte mycket dyrare än den via hemtjänsten och dessutom är ofta portionerna större så de kan äta den i fler dagar än de kan matlådan. Är många äldre är undernärda är ett problem, men detta problem beror inte bara på att maten är äcklig utan också på att det är så jäkla dyrt med vården de behöver och att deras pensioner är existensminimum, att de inte har råd. Jag har själv jobbat på äldreboende. Att maten delades på flera dagar handlade inte om att den var äcklig utan om att den var dyr.

I Expressen visar man upp denna bild på en matlåda för att visa prick hur äckligt det ser ut. Och jag håller med... fullständigt. Sedan nämns det lite hastigt att maten är tillagat enligt en metod för att den ska bli lättuggad. På bilden bredvid sitter en dement man som även ser ut som han kan ha drabbats av en stroke. För denna man är säkert purémat det ända alternativet... men då ska jag besätta att mat som puréas ser ut så. Även om den lagas i ditt eget kök. Det ser inte gott ut oavsett.

Jag säger inte att detta är något bra... inte alls. Det är självklart bättre med mat som lagas på plats och är "riktig", men det handlar om att hålla ner kostnader på alla håll för att vi ska kunna fortsätta ha den kvaliteten vi har på vården idag. Sämre mat är ett litet pris att betala tycker jag. Jag måste återkomma till något jag tagit upp tidigare i bloggen och det är kraven dagens patienter har på vården. Att få sjukvård är en rättighet, men mer och mer kräver patienterna någon slags all-inclusive. De "har rätt" till ditten och datten och den tacksamhet som finns hos de äldre patienterna kommer dö ut med dom. Många av de ynge-äldre och neråt i åldrarna ringer till exempel på klockan för att få en Loka när de mycket väl kan gå och hämta en i kylen själva (gratis), medan den äldre-äldre som knappt kan gå ofta släpar sig in på toaletten och dricker lite vanligt vatten istället ur kranen då de inte vill vara till besvär. Detta är såklart två extremer, men så ser det faktiskt ut mer och mer.

Så hur mycket ska man egentligen kunna kräva av svensk sjukvård. Återigen glöms bort hur bra den egentligen är i jämförelse med många andra länder och hur rädda vi ska vara om detta. Jag inser att detta inlägg låter som att jag är pro fabriksmaten, men det är jag inte. Jag ser självklart hellre att maten är näringsriktig, god och lagas i kök nära den som ska äta, men jag ser hellre att maten byts ut mot det sämre än att vi måste avvisa patienter som behöver vård.


Image and video hosting by TinyPic

No comments: