Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Jan Björklunds skolpolitik

Tuesday, August 17, 2010

Jan Björklunds skolpolitik


Nu ska jag ge mig in på ett ämne jag egentligen inte vet så mycket om... nämligen skolan. Jag vet inte så mycket om den eftersom jag inte själv har några barn där, men vad jag hör av de som har det verkar den inte funka speciellt bra. Klasserna är stora och ungarna beter sig som svin.

Jag tycker Jan Björklunds skolpolitik verkar vettig. Idag handlar artiklarna i ämnet om att Björklund vill inför elitklasser redan i grundskolan för att ge mer begåvade barn större möjlighet att utvecklas. Självklart tycker jag. Nu ska jag definitivt inte placera mig själv i den kategori som skulle kunnat gå i en sån klass, men tidigt (väldigt tidigt) i min skolgång d.v.s i lågstadiet var jag faktiskt ganska smart. Jag och nån mer vart klara med alla böcker i alla ämnen (ja, till och med matte) innan alla andra och fick extrabok på extrabok för att ha nåt att göra. Det var skittråkigt och man ville gå vidare och lära sig mer. Jag kan bara tänka mig hur det är för överbegåvade barn. De bromsas ju i sin utveckling vilket kan kosta dom framöver. Vem vet, kanske hade jag varit snäppet smartare idag om jag fått gå vidare där när jag var före de andra. Att ha speciella klasser för de smartare borde vara lika självklart som att vi har det för de mindre begåvade.

I Sverige har vi nån slags löjlig föreställning om att man inte får vara bättre än andra. Det är skamligt. Däremot ska vi tycka synd om allt och alla. Vad finns det för logik i det?

För ett tag sedan handlade det om att Björklund ville tvinga föräldrarna till bråkiga barn att sitta med i skolan. Även det en alldeles strålande idé. Dock... tror jag inte det kommer ge ett skit idag. Hade det varit på min tid eller ännu tidigare hade det varit det perfekt sättet att få bukt med problemet. Men problemet idag tror jag tyvärr startar hemma. Jag brukar studera föräldrar på tågen när jag åker och det finns fan inte någon som helst ansvarskänsla hos föräldrar idag. Nu säger jag inte att jag skulle va världens bästa morsa, men om min unge skrek, kastade grejer och klättrade i stolarna skulle jag banne mig säga ifrån. Och jag skulle fortsätta säga ifrån tills ungen lyssnade. Men vad gör de? Inte ett skit... de låter ungarna hållas och pysslar med annat. Detta är inte något undantag jag tar upp... det är i princip alla.

Det är klart lärarna har problem med ungarna i skolan. Det funkar inte att ha regler där när de inte har några hemma. Och vad skulle det då göra att ha föräldrarna med i skolan. De skulle väl skratta lite och rycka på axlarna om deras unge smällde till en annan på käften. men ett bra förslag är det Björklund... ett mycket bra förslag. Kanske skulle man satsa pengarna på att uppfostra föräldrar så kanske barnen hakar på.

Sen har vi de där med burka och niqab. Vad jag tycker om det har jag ju uttryckt flertalet gånger, men jag säger det igen. De heltäckande slöjorna utgör handikapp i lärandet, inte bara för individen som bär den utan för alla som tvingas interagera med denne.

Jag röstar på Björklund som fortsatt skolminister!

Image and video hosting by TinyPic

No comments: