Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Newsbreak

Monday, July 05, 2010

Newsbreak

Mina ben dunkar. Jag tror att kvällens powerwalk i mina websandaler var lite mycket för mina ben som blivit ganska hårt utsatta av helgens bergsvandring, löpning och cykling. Men det känns skönt samtidigt som det gör ont och den sortens smärta gillar jag. Den när det känns att man använt musklerna.

Gasoline
Aftonbladet listar vart du kan tanka billigt i sommar. De har jämfört priserna i olika städer och kommit fram till att det skiljer 77 öre mellan den dyraste och den billigaste. Låter som en piss i havet om du frågar mig, men det kanske gör stor skillnad om man kör mycket. Billigast är Statoil på Södergatan i Höör... grattis I guess. Vore kul att se hur mycket trafiken till de listade mackarna kommer öka de närmsta dagarna. När det gäller sånt här blir ju folk som galna och åker långt för att hitta det billigaste... utan en tanke på att resan dit kanske gör att det i slutändan blir dyrare ändå. But that's just people I guess.

H2O
När det är så här varmt som det varit senaste dagarna är det väl ingen nyhet att man bör dricka mycket för att inte tuppa av. Jag drack skitdåligt i lördags och det fick jag lida för sen. Söndag och idag har jag druckit skitbra och jag är riktigt stolt över mig själv. Ändock vaknade jag alldeles torr i munnen och urinen var nästan brun i morse. Vätskeprocenten på min våg hade sjunkit från 55,4% till 55,0% bara över natten.

Minns ni på Göteborgsvarvet när över 60 pers fick åka till akuten med uttorkning? Jag blir förvånad över sånt. Visst det var varmt, man jag tycker att någon son ställer upp på så långa lopp borde vara ganska så erfaren löpare och då veta hur viktigt det är att dricka. Men det är tydligen inte så. I helgen som var anordnade maken till en av våra sekreterare en halvmara (dvs 21 km). Han fick 65 deltagare från hela Sverige. Min kollega Eva ställde upp som sjukvårdare och resultatet av lördagens hetta kombinerat med löpning var en till akuten, ytterligare en kollaps och en som var på gång. Eva berättade hur en av dom vägrat dricka vatten under loppet. Han hade bara sköljt munnen med det och sedan spottat ut det. Dåre! Varför? Nä, vatten och salt mina vänner. Det är det som gör att man slipper den där utmattningen och huvudvärken i sommarhettan.

Almedalen

Jag har aldrig fattat Almedalen-prylen. Varje år samlas alla partier Gotland och håller tal och folk åker dit för att lyssna? som en festival, eller? Årets politikerhappening? (det var förresten här Moderaterna använde sin stulna poster). 1.392 timmar av politiska seminarier... pust! Nä, jag behöver lite background så jag använde bästa Wikipedia.

Ursprunget till Almedalsveckan är de tal som Olof Palme varje sommar höll i parken Almedalen i Visby. Traditionen har sitt ursprung i ett improviserat möte som den dåvarande utbildningsministern och partiledarpretendenten hade i parken den 25 juli 1968 tillsammans med Krister Wickman. Palme talade då från ett lastbilsflak vid Kruttornet intill Almedalen.

1981 var första gången som samtliga partiledare fanns på plats. I mitten på 1980-talet var politikerveckan hotad. Den dramatiska sommaren 1986, efter mordet på Olof Palme, var det enbart Miljöpartiet och Vpk som närvarade. Många tyckte att politiska tal i Almedalen var alldeles för mycket förknippat med Palmes person. Ingvar Carlsson - som tillträdde som statsminister efter Palmes död - uppger att han under flera år efter mordet av respekt för Olof Palme valde att tala på andra platser i Visby istället. Han började tala i Almedalen i början av 1990-talet efter att ha blivit övertygad av Olof Palmes änka Lisbet Palme.

Under 2000-talet har veckan vuxit explosionsartat. Från att ha omfattat partiledartalen och en handfull seminarier 1982 omfattar veckan år 2009 1046 seminarier, bevakade av omkring 400 journalister samt tusentals deltagare och åhörare på plats. Detta gör veckan till den i särklass största och viktigaste för seminarier, debatt och politiska tal kring aktuella samhällsfrågor. Varje riksdagsparti har sin "egen" dag då man fokuserar på det partiet. Många andra opinionsbildare är också i staden samtidigt.


Så det var Olof den räven. Olof Palme... Jag måste erkänna att han var lite av en idol när jag var liten. Jag visste ju såklart inte varför, men pappa va Sosse och Palme var ju känd och på TV och så så varför inte gilla honom typ. Det krävdes inte så mycket mer. Sen var det ju det att han blev skjuten samma år som min farfar dog och han var min allra största idol så det blev en liten grej med.

Effektivitet
En spännande rapport som faktiskt kommer från en presentation i Almedalen är att fler personer får vård trots minskade vårdplatser. Senaste decenniet har antalet platser minskat med hela 20%. Dock är det ju ett faktum att det fortfarande finns bra mycket folk som inte får vård inom rimlig tid och som Göran Stiernstedt, chef på avdelningen för vård och omsorg vid SKL säger skulle det kunna lösas med att vå får tillbaka de där 20% vårdplatser.

”Operation infra-red.”

Interpol satsar på Facebook. Det låter ju som ett skämt. Tillsammans med en actioninspirerad film på Youtube publiceras bilder på efterlysta i hopp om att folk ska känna igen dem på sociala medier. Bilder på 450 efterlysta, grovt kriminella, visas på interpol.int. Med ”Operation infra-red” hoppas den internationella polisorganisationen på hjälp från allmänheten för att hitta brottslingar. Jag har inte sett filmen själv, men den ska tydligen vara usel. Technomusik och snabba klipp i ett försök att vara häftigt och ungdomligt rimmar inte väl med Interpol som ska vara nåt så seriöst som Interpol. Men det kanske funkar för enligt Interpol har man lokaliserat och arresterat hundra brottslingar sedan kampanjen lanserades i maj.

Nä, nu får det vara bra med surfandet för ikväll. Jag håller på att svälta ihjäääääääl.

Photo Host

3 comments:

Mari said...

Nån på tv sa att Almedalen var för de som var för töntiga för att åka till Roskilde när de var yngre, men ändå vill uppleva festivalsstämmning...

KajsaLisa said...

Skrev du det här inlägget efter att du powerwalkat i den här värmen. Jag är imponerad:)

Hannastacia said...

Haha, Mari, du har säkert rätt. Om 10 drar vi till Almedalen!

Tack KajsaLisa... nu när du påpekar det blir jag lite imponerad själv haha