Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Gomöra Gomöra

Saturday, July 03, 2010

Gomöra Gomöra

Jösses, 6,43 och det är 19 grader ute redan. Det kommer bli varmt idag. 32 grader säger det ju. Kanske inte är världens smartaste att åka ut och varndra i skogen då. Darn!

Jag måste bara så här på morgonkvisten ha lite åsikter om de nya reglerna gällande blodgivning. Att homosexuella nu får ge blod är det ju ingen tvivel om att det är ett framsteg, men folk är upprörda över andra nya regler som att alla blodgivare måste intervjuas av erfaren personal för att man ska kunna sålla bort olämpliga personer. Samtalen som ska ta upp leverne och sexliv kräver avskilda rum och därmed en hel del ombyggnationer av bussar och lokalen. Jag vet inte riktig thur gången har varit, men man tycker ju att Socialstyrelsen borde gått ut med detta i tid så lokaler hunnit fixas innan reglera börjar gälla. Om de gjort det eller ej låter jag vara osagt.

Det är väl mest de där med vad som är erfaren personal som upprör. Personalen ska nämligen ha legitimation, något som inte undersköterskor har. Detta innebär att personal som arbetat med blodgivning i över 30 år inte får utföra samtalen. Detta låter så klart lite galet, men låt mig förklara en sak. Vi har svinduktiga undersköterskor på urologen. De flesta har jobbat bra mycket längre än någon sjuksköterska. De är definitivt skickligare på att ex sätta kateterar, men vi har haft uppe denna diskussion även hos oss. I vårt fall gäller det självtappning och vem som ska kunna lära ut detta till patienten. Undersköterskorna vet hur man gör. De är svinduktiga på detta. Dock har de inte den medicinska kunskapen att kunna förklara för patienten varför just han eller hon ska tappa sig och vad som kan hända om just han eller hon inte gör det, något som vi sjuksköterskor lägger största vikt vid när vi lär ut eftersom vi sett att om de inte förstår just den här biten är det många som i längden struntar i det.

Det är samma sak med blodgivningen. Det är viktigt med legitimationen för att den visar att alla kunskapsbitar finns där, även om undersköterskorna kanske har med erfarenhet av den praktiska biten.

Jag har en lösning på problemet som gäller just nu (surprice). Här gäller det ju att följa de nya reglerna och samtidigt garantera att det inte blir blodbrist i landet. Låt de undersköterskor som har erfarenheten gå en intensivkurs i samtalsteknik och medicin (gällande detta då) och låt dom fortsätta, samtidigt som man fortsättningsvis inte anställer nya undersköterskor utan legitimerad personal och vips har vi löst problemet. Jag kan dock tänka mig att Socialstyrelsens text inte ger detta utrymme för författningar och lagar brukar ju gälla ordagrant.

Gällande regeln i sig. Att alla ska intervjuas... anser jag den strålande. Har ni gett blod? Idag fylls ett papper i innan första givningen med frågor och inför varje givning eller med lite mindre frågor. Det är bra simpelt att bara kryssa nej i alla rutor. Man kan ljuga i en intervju också, men det är bra mycket mer krävande och svårare att ljuga. Det är ju säkerhet det handlar om och inte ett försök från Socialstyrelsen att jävlas.Photo Host

No comments: