Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Mer om Littorin å gänget

Monday, July 19, 2010

Mer om Littorin å gänget

En bra ledare i DN om Aftonbladet och Littorinaffären. Lite lustigt i sammanhanget är att det i Aftonbladet debatt finns en artikel om mediernas etik angående fallet Ragnar Nilsson. Artikeln påpekar att media försöker skylla hans dåd på sjukdom... närmare bestämt Aspergers syndrom.

Aspergers syndrom innebär inte i sig att du klassas ha en psykisk störning, som är en juridisk term. Den rättspsykiatriska undersökningen är heller inte offentlig, så det är obegripligt varför medierna väljer att lyfta upp just hans diagnos som en bidragande orsak till det som skett. Det är ren spekulation. Att personer med asperger begår våldsbrott är dessutom ovanligt.

Till höger på en bild visas en äldre löpsedel om just detta anklagande. Från... jissa vilken tidning? Jo, Aftonbladet. Vad jag menar med att detta är lustigt är ju att Aftonbladet här (även om det inte är en av deras egna reportrar som skrivit) hänger ut sig själva.Inte så himla smart att publicera sånt som kan bidra till eget fall, men det är ju deras problem.

Aftonbladet, d.v.s Lena Melin, är ju nu förövrigt polisanmälda för förtal. Tyvärr kommer inte anmälan från Littorin själv och nu är det upp till honom att ta ställning till om han vill gå vidare med anmälan. Jag vet inte vad som är smartast av honom. Antagligen att skita i det och hålla käften. Anklagelserna mot honom som sexköpare står ju kvar oavsett och vill han sopa det under mattan är nog en rättegång inte rätt väg att gå.


Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

Henrik D. Ragnevi said...

Det var jag som skrev artikeln. Aftonbladet är inte bättre/sämre än något annat medium när det kommer till att förklara gärningsmännens brott genom att skylla på deras diagnos, utan de är lika illa.
Däremot tycker jag det tyder på en viss självkritik från Aftonbladets sida att publicera artikeln.
Att de illustrerar den med en bild från en tidigare artikel ur deras egen tidning är väl kanske inte så konstigt, det hade nog inte varit tillåtet att plocka en sida ur Expressen.

Problemet är inte Aftonbladet, eller enskilda reportrar. Problemet är att funktionshinder och psykiatriska diagnoser skyddas inte enligt de pressetiska reglerna.