Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Kalla mig inte ego, Johan Carlsson!

Thursday, August 27, 2009

Kalla mig inte ego, Johan Carlsson!

När jag tidigare idag skrev om flunsan och karensdagen lovade jag mig själv att det skulle bli det sista jag skrev om den... men sen blev jag förbannad.

Aftonbladet skriver om en undersökning Socialstyrelsen gjort som visar att 72% av svenskarna tänker vaccinera sig. De erkänner att den siffran ät hög, men är fan inte nöjda för det. Det är främst yngre vuxna i åldrarna 25-34 som är "mindre benägna" att skydda sig. Samtidigt skriver Expressen att 300 000 kommer bli utan vaccin för att landstingen beställt 600 000 doser för lite (2 doser per person).
Jag tror Ann-Marie Dellner (upphandlare ansvarig för beställningen) kan sova gott för endast 72% vaccinerar sig kommer det räcka gott och bli över med vaccin ändå. Jag har inga siffror på hur många det är som inte kan vaccinera sig på sjukdom, äggviteallergi och dylikt, men där finns ju ett gäng också.

Nu var det ju inte det jag blev förbannad på, utan detta:

"De har ännu inte kommit in i medelåldern, när nya krämpor brukar dyka upp och tänker därför att de inte kommer drabbas. Det är ett egoistiskt resonemang anser Johan Carlsson, smittskyddsinstitutets generaldirektör. Även om man inte är rädd för egen del måste man tänka på andra människor i sin omgivning. Det kan finnas människor med diabetes och med andra sjukdomar i kamratkretsen vars hälsa man riskerar."

Ok, Johan... självklart ska man tänka på andra och de sjuka, men jag tror faktiskt inte majoriteten av de som inte vill vaccinera sig har nån slags inomboende mordisk baktanke med det hela. Ska man inte alls tänka på sig själv här? I tidigare post om glödlampans försvinnande gnäller dess försvarare över kvicksilver i lågenergilampor... här ska skiten rakt in i blodet, fast under ett alias, Tiomersal, så vi inte riktigt vet att det är kvicksilver.

Det är otroligt svårt att hitta information om vilka biverkningar som faktiskt förekommit efter administrering av vaccinet, men tillsist hittade jag en Produktinformation för prototypvaccinet Pandemrix
på Läkemedelsverketssidan och tänkte dela med mig lite om det.

Incidensen är utvärderad efter kliniska studier på 5000 (!!!) individer över 18 år (!!!).

Mycket vanlig (≥1/10)

Vanlig (≥1/100, <1/10)

Mindre vanlig (≥1/1 000, <1/100)

Sällsynt (≥1/10 000, 1<1000)

Mycket sällsynt (1<10 000)


Blodet och lymfsystemet:
Vanlig: lymfadenopati

Psykiska störningar:
Mindre vanlig: sömnlöshet

Centrala och perifera nervsystemet:
Mycket vanlig: huvudvärk
Mindre vanlig: parestesier, somnolens, yrsel

Magtarmkanalen:
Mindre vanlig: gastrointestinala symtom (t ex diarré, kräkningar, buksmärta, illamående)

Hud och subkutan vävnad:
Vanlig: ekkymos vid injektionsstället, ökad svettning
Mindre vanlig: klåda, utslag

Muskuloskeletala systemet och bindväv:
Mycket vanlig: artralgi, myalgi

Allmänna symtom och/eller symtom vid administreringsstället:
Mycket vanlig: induration, svullnad, smärta och rodnad vid injektionsstället, feber, trötthet
Vanlig: frossa, influensaliknande sjukdom, reaktioner vid injektionsstället (t ex värmekänsla, klåda)
Mindre vanlig: sjukdomskänsla

Biverkningar av vanligt säsongsvaccin, som med sannolikhet kan läggas till de ovanstående:

Mindre vanliga:
Generella hudreaktioner inklusive urtikaria
Sällsynt:
Neuralgi, kramper, övergående trombocytopeni
Allergiska reaktioner, i sällsynta fall med chock som följd, har rapporterats
Mycket sällsynt:
Vaskulit med övergående njurpåverkan
Neurologiska störningar såsom encefalomyelit, neurit och Guillain-Barrés syndrom


Jag tycker nog personligen att 5000 människor är OTROLIGT lite för att godkänna ett vaccin som man vill ge till hela Sverige. Dessutom, som ni ser, inte testat på en enda under 18 år! Jag hittar ingenstans att läsa om biverkningarna är övergående eller ihållande, men att de uppkommit så många olika biverkningar efter tester på så få tycker jag säger en del ändå.

Så är det enbart egoistiskt, som Johan påstår, att inte vilja vaccinera sig? eller är det kanske så att man ska ha rätt att åtminstone för en stund få stanna upp och fundera över vad som är värst för en själv? På hur stor risken är att man blir riktigt illa sjuk om man nu smittas jämfört med risken för tidigare nämnda biverkningar?

Jag tackar gärna nej till sprutan som det ser ut idag. Det är mycket skriverier om både influensan och vaccinet, men det är mest sensationsjournalistik och jag tycker man får väldigt lite ut av det man läser. Om en dryg månad när kanylerna ska börja tränga in i människoköttet kanske jag ser på det helt annorlunda, men kalla mig fan inte ego för att jag tänker på min egen hälsa!

8 comments:

Anonymous said...

Hell yes!

Eva said...

Jag tänker ICKE vaccinera mig, dels för att jag är extremt spruträdd och gör allt för att slippa sticka en nål in i mina ådror *ryser*, dels för att det känns omständligt, men - yes - jag erkänner: jag är JÄVLIGT egoistisk!

Hannastacia said...

Du skulle låta mig sticka dig Eva... jag är så snabb att du inte ens skulle märka det. Jag kan till och med gö hembesök så blire inget omständligt alls.

VA?!?! heter det omständLIGT??? Jag har hela mitt liv sagt och trott att det hette omstänDIGT... och trodde det ända tills jag nu fick en röd jäkla skitrand under texten. Ja, man lär så länge man lever.

mamsen said...

Johan Carlsson, vilken tomte haha, just because jag är en stor egoist avstår jag sprutan. Jo du det heter faktiskt omständligt,fast vem använder det idag?

Linda said...

Jag är kluven...tänk om det är biverkningar som kan skada bebisen??

Camilla said...

Gud va larviga ni ar... Ta en spruta. Jag kom just ifran doctorn med "Nisse" och han fick en "Nas mist" istallet for en spruta. Alltsa som vanliga nas droppar. Nu behover han nog en till "mist" om 30 dagar for att fa full effect men anda. Forra aret fick han den vanliga sprutan och den tog jag ocksa.
Barn och gravida ar i hogre risk nar det galler "flunsan" for dom har lagre immunforsvar har jag last och hort mycket prat om pa TV just nu. Jag tog ocksa en "Flu Shot" nar jag gick med Noah och det va ok. "Better safe than Sorry".

Hannastacia said...
This comment has been removed by the author.
Hannastacia said...

Ja, men som Linda säger... biverkningar på barnet då? jag står fast vid att man ska va försiktig gällande läkemedel som kan ge neurologiska biverkningar. jag säger bara Neurosedyn... helt ofarligt... hette det då. Och Neurosedyn var ändå godkänt, vilket detta faktiskt ännu inte är i Sverige ens. Och de lärde tvistar ju ganska friskt om vaccin överhuvudtaget och dess efterdyningar, så jag tycker i alla fall man ska tänka efter.

Camilla, hur går debatterna i USA? med tanke på alla debatter om vanliga vaccinet och Ashbergers?