Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Fult ljus?

Wednesday, August 26, 2009

Fult ljus?

På tisdag nästa vecka avslutas tillverkningen och importen av den gamla hederliga glödlampan och folk hamstrar.

Glödlampan kommer avvecklas enligt följande:

1 september 2009: förbud mot matta glödlampor och klara glödlampor på 100 watt eller mer.
1 september 2010: förbud mot klara 75-wattslampor
1 september 2011: förbud mot klara 60-wattslampor
1 septembet 2012: förbud mot klara 40- och 25-wattslampor

Jag har för länge sen slutat köpa vanliga glödlampor... om jag inte måste, som till exempel till spislampan och sånt, till vad det vad jag förstår inte finns nåt alternativ ännu. Lågenergilamporna håller ju längre och går inte sönder lika lätt. Visst, lågenergilampan innehåller kvicksilver, men det finns väl nackdelar med allt...

Jag har ett lampproblem just nu faktiskt... som inte direkt har med typen att lampa att göra. Min lampa i hallen har blinka fruktansvärt länge, men efter den varit tänd ett tag har den stabiliserat sig och lyst med ett fast, jämt sken. Jag har ju fattat att det bara va en tidsfråga innan den skulle paja och nu har det hänt. I söndags när jag kom hem var den död. Problemet här är att jag inte kan byta den. Jag får ner lampan utan problem genom att lyfta den i botten, men att få dit den igen... det är en annan femma. Den lilla haken som ska hängas på kroken viker sig om du inte håller i den och vad jag än står på i detta hushåll, finns det inte en chans att jag når upp så högt.

Typiskt... nu när det börjar bli mörkt och jag verkligen kommer behöva den. Min hall ligger nämligen mitt i lägenheten och får inte ta så stor del av det ljus som kommer utifrån. Jag får fortsätta jobba med att hitta en lösning på problemet... alternativt köpa mig en stege, men det känns ju lite väl för att byta en glödlampa.

För att återgå till skillnaden mellan glödlampan och lågenergilampan, pratar de som är emot den senare mycket om kvaliteten på själva ljuset. Man klagar på att den tänds sakta och ger kallt
ljus. Jag håller helt och fullt med om det första. Säg exempelvis att du vill ha ljus snabbt och för en kort stund för att kanske hitta nåt du letar efter (detta problem brukar jag ha i sovrummet när jag ska ha nåt i garderoben). Det tar en bra stund innan du får så pass bra ljus att du kan se tillräckligt att hitta det du säker. Detta ser jag dock inte som nåt stort problem och jag har vant mig. Att det bli kallt ljus har jag aldrig överhuvudtaget tänkt på. Vill jag ha myspys tänder jag ljus och i övrigt duger lågenergiljuset bra.

Jag tycker det är jättebra att lampan är mer stryktålig. Hur många gånger har man inte glömt köpa glödlampor i veckor när man behövt dem och sen när man väl köpt dom och ska byta inser man att de är trasiga redan innan du ens fått i dom i lampan. Detta har i alla fall inte hänt mig med lågenergilampan i sitt gummihölje.

Nä, jag byter gärna ut mina lampor. Och jag tror inte man ska va orolig att man kommer bli utan ljus över spisen... det finns väl en anledning att de inte skrotar alla sorter (klara och olika watt) på en gång. Detta ger lamptillverkarna lite tid att fixa alla de andra varianter vi behöver i vårt hem.

1 comment:

Anonymous said...

Tur det går att få tag i glödlampor på annat håll än i Sverige, inget urladdningsljus i världen ersätter en glödlampas varma harmoniska sken, matta typen vill säga. Än finns det heller ingen bra teknik för att ljusreglera (dimma) lysrörslampor som passar i vanliga armaturer, ytterligare poäng till glödlampan. för det tredje; den värme glödlampan utvecklar värmer upp vårt hem under höst, vinter och vår. sommartid när värmen inte behövs är det också ljust ute, mao tänder vi sällan lampor. Så, glödlampan är en ohotad vinnare i mitt hem när det gäller upplysning!:)