Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Barn och mobiltelefoner

Sunday, August 16, 2009

Barn och mobiltelefoner

Att göra ett barn beroende av tekniska prylar redan vid så ung ålder som vid skolstart anses fel av många, men är det verkligen så fel?

Mobilen är ju ett alldeles utmärkt sätt att kunna ha kontakt med sitt barn och för att veta vart de håller hus... och för barnet att få kontakt med sina föräldrar när de känner sig otrygga eller vill meddela sig. När jag var liten minns jag att föräldrar åkte runt hela Kumla och letade efter sina barn som inte kommit hem till den tid som var sagd. Om de hade någon som kunde vara kvar hemma och vakta såklart, ifall ungen skulle komma medan de var ute, eller om de hade fler barn. Annars fick de snällt sitta hemma och vänta och vara oroliga tills ungen behagade dyka upp. Är inte mobilen då ett bra mycket smidigare alternativ.

Att debatten uppkommit just nu är för att Tele2/Comviq skickat ut SIM-kort per post med erbjudanden inför skolstart. Många anser det oetiskt. Jag kan inte begripa varför det skulle vara det. Brevet ska vara adresserat till föräldrarna och det är upp till dom att nappa på det eller visa sina barn om de vill. Vill man inte är det väl bara att slänga det i soptunnan? Argumentet att ungen kan se erbjudandet och att det kan orsaka bråk om de inte köper jag inte. Se då till att ungen inte ser den... enkelt.

Mobiler strålar och barn ska vara mer känsliga för detta, men introducera mobilen med ett headset för bövulen så är det problemet löst. Eller lär dem att alltid använda högtalarfunktionen. Att ha en extra mobil hemma som familjen i Expressens artikel, som barnet bara har med sig när det kan behövas, är väl ett utmärkt alternativ också.

Kostnaden behöver inte heller vara ett problem. Ladda med en liten summa i taget. Barnet kommer snart att lära sig att pengarna tar slut om de överanvänder och slösar. Att få ett barn att förstå att mobilen bara ska användas i nödsituationer tror jag faktiskt är lättare i åldern vid skolstart än om de får den senare.

Dagens samhälle kräver nästan att du äger en mobil, så förr eller senare måste de introduceras till den ändå.

1 comment:

Eva said...

Amen!