Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Frukostens vara eller icke vara

Tuesday, May 24, 2011

Frukostens vara eller icke vara

Nu har vi fått höra ett tag att man MÅSTE äta en rejäl frukost för att gå ner i vikt. Det ska nämligen kickstarta förbränningen och se till att man äter mindre under resten av dagen.

Men... nu kommer nya rön. Dr Volker Schusdzaiarra och Else Kröner-Fredenius vid Center of Nutritional Medicine, Technische Universität i München bad 100 normalviktiga och 280 överviktiga personer föra dagbok under 14 dagar. I dagboken registrerades vad och när de åt. Lottdragning avgjorde vilka som skulle äta en stor portion frukost, medan de andra två grupperna (en med normalviktiga och en med överviktiga) åt en liten portion eller ingen frukost alls. Resultatet visade att de som åt en stor portion till frukost hade fått i sig flest kalorier när dagen var över.

Alla näringsexperter är oavsett vilken metod de förespråkar ganska överens om att det totala intaget energi står emot energiförbrukningen när det gäller att gå ner i vikt. Det gäller att göra av med mer än man tillför. Med denna logik borde tyskarnas teori stämma ganska bra. Frukosten ger energi och ju större den är desto mer energi ger den.


Om det nu vore så att man verkligen åt mindre under resten av dagen skulle stor-frukost-teorin kanske vara en hit, men går jag till mig själv vet jag att en större frukost inte på något sätt påverkar vad jag äter under andra halvan av dagen.

Sen finns det ju andra aspekter än viktnedgång när det gäller frukostens vara eller icke-vara. Utan frukost blir man lätt slö, okoncentrerad och grinig. Och här kommer ju blodsockret och dess nivå in. För att förbränningen ska vara optimal bör man ju hålla blodsockret på en jämn nivå under dagen.

Så. min slutsats av den nya forskningen och egen logik är att man BÖR äta frukost. Dock bör man inte överdriva denna utan hålla den lätt och lika kalorisnål som resten av dagens måltider och man ska skapa ett underskott av energi och därmed gå ner i vikt.


Image and video hosting by TinyPic

No comments: