Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Allt blod till en patient

Monday, May 02, 2011

Allt blod till en patient

En undersköterska,Yassin Abdullahi Abdi, på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg stämmer nu sjukhuset efter att allt deras blod gått åt till en patient under en transplantation.


Jag är kritisk mot att en enda patient ska tömma hela blodbanken, en resurs som finns till för alla

Komplikationer under transplantationen gjorde att sjukhusets blodresurser inte räckte till. Då fick man hjälp av Lund, Malmö, Varberg, Borås, Uddevalla, Linköping och Stockholm, uppger SVT Rapport. Men blodet räckte inte ändå. Till slut var även deras lager slut och Sahlgrenska fick köpa blod från Finland

En jädrans massa blod gick alltså åt. Jag tror inte det var i onödan. Frågan är dock om det verkligen var nödvändigt. 

Sjukhuset försvarar sig med att de har ett riksuppdrag att genomföra transplantationer och de har en rutin som säger att de ska ta hjälp av andra blodlager om deras eget tar slut. Säkert helt korrekt. Yassin Abdullahi Abdi anser dock att man skulle ha avbrutit operationen och andra operationer där det går åt mycket blod och patienten inte risker att dö.

Jag kan hålla med om hans åsikt... men frågan är hur bra denna patient klarat sig om inte operationen genomförts. Jag vet inte vilket organ som transplanterades, men jag vet att det är brist på organ. Organ är inte heller något man lägger åt sidan på obestämd tid och kan plocka fram igen när man tycker det passar. Hur länge hade denna patient fått vänta på ett nytt? och hur länge hade han/hon klarat sig utan transplantation?

Samtidigt är det såklart otäckt att befinna sig i en situation där blodbanken är tom och man riskerar ha flera andra som behöver transfunderas. Nu verkar inte situationen uppstått i detta fallet tack och lov, men vad hade man gjort och vad hade man försvarat sig med om det uppstått en situation där andra människor dött p.g.a avsaknaden av blod.

Svårt.


Image and video hosting by TinyPic

2 comments:

Morrica said...

Behöver vi större blodbanker? *kavlar upp ärmen och erbjuder svårstucket men blodrikt armveck*

Hannastacia said...

Det behövs alltid mer blod, så kavla upp du bara Morrica! Kika in på geblod.nu