Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Wikileaks läcker info igen

Monday, November 29, 2010

Wikileaks läcker info igen

Nu vet vi ju inte om Julian Assange är skyldig till otäckheter eller bara ett offer för amerikanernas vrede över hans avslöjanden, men det hindrar honom inte i alla fall från att släppa mer information om amerikanernas agerande. Hela 250.000 dokument av internt amerikanskt UD-material är nu vad New York Times kallar en ”inblick utan motstycke i överläggningar bakom kulisserna mellan Washington och ambassaderna runt om i världen”.

Några exempel på omdömen om ledare runt om i världen som fällts i interna amerikanska UD-överläggningar, enligt Wikileaks:
  • Rysslands president Dmitrij Medvedev refereras till som Robin i förhållande till premiärminister Vladimir Putin som är Batman.
  • Frankrikes president Nicholas Sarkozy personliga stil säjs vara ”ömhudad och enväldig”.
  • Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi anses vara ”oansvarig, fåfäng och ineffektiv som europeisk ledare”.
  • Den afghanske presidenten Hamid Karzai benämns som ”en extremt svag man som inte lyssnar på fakta utan i stället låter sig styras av vem som helst som rapporterar om de mest bisarra om konspirationer mot honom”.
  • Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Il beskrivs kort och gott som ”den blekfete gamle snubben”.
Ett av de mer uppseendeväckande dokumenten handlade om att Saudiarabiens kung Abdullah ska ha bett USA att attackera Iran och då sabotera landets kärnenergiprogram.

Vita husets talesman svarar:

”För att uttrycka sig klart – sådana här avslöjanden utsätter våra diplomater, vår säkerhetspersonal och människor runt om i världen, som kommer till USA för att få stöd i sina strävanden för demokrati och öppenhet, för stora risker”

Hmm, jo visst, men då kanske de skulle knipit käft?

Att Wikileaks timmarna före offentliggörandet cyberattackerades gör ju inte misstankarna om att materialet faktiskt är korrekt mindre. I ett Twitter-meddelande rapporterade Wikileaks att man utsatts för ”en massiv DDOS-attack”. Totalt misslyckad attack för några timmar senare var läckan av dokumenten ett faktum.

I Australien anser man att Assange har begått brott och nu ska han utredas. Hans handling hotar enligt dom potentiellt den nationella säkerheten och den riskerar säkerheten för individer. Den amerikanske kongressledamoten Pete King, vill ta det ytterligare ett steg. Han vill stämpla hela Wikileaks som terrororganisation.

Jag vet inte jag, men jag anser nog att USA är ännu större bovar vad gäller den att hota den nationella säkerheten. Menar de verkligen att sånt här ska hållas hemligt och därmed få fortgå utan repressalier bara för att avslöjanden om det kan orsaka trubbel? Är det inte bättre att USA skiter i att agera världsbäst och odödliga?

Jag tycker Assange ska krypa djupt ner i sin grotta och fortsätta med prick det han håller på med. Världen förtjänar att få veta vad dess ledare håller på med. Speciellt när det handlar om saker de absolut inte ska hålla på med!


Image and video hosting by TinyPic

No comments: