Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Assistentfusket

Saturday, November 20, 2010

Assistentfusket

Att det fuskas bland personliga assistenter är väl ingen nyhet direkt. Dock vill TV4 nu påstå att de "avslöjar" fusket när de låter en anonym assistent tala ut om det.

Jag kan meddela vidare då att detta förekommer i princip varje gång en person med personlig assistent vårdas på sjukhus. Ytterst få av dessa personer bli beviljade att ha sina assistenter under tiden de vårdas på sjukhuset. Vad gör då assistenterna under tiden? Ja, inte går de vidare och hjälper nån annan inte. Nope, de gå hem och får betalt för exakt samma tid som om de skulle varit hemma hos sin brukare. Så har det varit i alla fall sedan jag började jobba på sjukhuset. Vem som fukar här vet jag inte. Om det är assistenterna själva, deras arbetsgivare eller nån annan, men det är ett faktum att det funkar så i alla fall.

Jag tycker det är vansinnigt att dessa personer inte får ha sina assistenter under vårdtiden. Assistenten ska utföra de sysslor personen inte klara själv pga sitt handikapp eller sin sjukdom. De ska inte vara vårdare som sjukvårdspersonalen, utan personens högra hand. På samma sätt ska inte sjukvårdspersonalen vara personens högra hand utan just sjukvårdare. Det man gör när man tar bort assistenten är att man lägger över personens förmåga att klara sig "själv" på personer som varken har tid eller detta som arbetsuppgift, medan assistenten får gå hem och tjäna pengar på att vara ledig.

Socialarbetarna, som är de som beviljar eller inte beviljar assistentstödet under vårdtiden, verkar helt blinda för detta faktum. De ger ett avslag som leder till att de personliga assistenterna får ledigt med lön, även om det inte det är tanken med det hela. Samtidigt orsakar de stress hos personalen på sjukhuset och oro hos patienten. Rimligt? Inte ett dugg.

Vad det står i avslagen hos LSS har jag ingen aning om. Vad det är tänkt att assistenterna ska göra när deras brukare vårdas på sjukhus har jag heller ingen aning om. Jag vittnar bara om vad assistenterna berättat för oss. Att detta fusk förekommer även när brukaren är hemma förvånar mig inte det minsta. Frågan är bara varför arbetsgivarna är så dumma att de inte utnyttjar situationen smartare... låter personalen hjälpa andra istället. Lord knows att det finns folk som behöver hjälp.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: