Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Omöjligt förbud

Saturday, November 20, 2010

Omöjligt förbud

Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt och styrelseledamot i World Childhood Foundation vill införa bestraffning fulla föräldrar. Katarina Janouch hänka på i resonemanget liksom Sanna Lundell, men de tar det ett steg längre. Medan Madeleine tycker nåt glas vin är okej, menar exempelvis Katarina att det INTE är det.

De har såklart en poäng. Att supa sig redlös med ungar runt omkring är uppenbart ingen bra idé. Det kan vara rent av livsfarligt för barnen när föräldern inte är på topp i reaktionsförmåga eller uppmärksamhet. Och det finns massvis av förbud i vårt land som är bra mycket mindre viktiga. Madeleine jämför med TV-licensen... och det finns väl ingen som argumenterar emot det... förutom Radiotjänst.

Men om vi återgår till Madeleine eftersom det är hennes debattartikel som satt i gång diskussionen. Vem ska avgöra berusningsgraden? Vem avgör om morsan i grannhuset är full när hon sitter där med vinglaset i handen? Hur skulle saken kontrolleras? Ska grannen ringa polisen med misstanke om full mamma i huset bredvid? Polisen ska då åka dit och be morsan blåsa? Sen ska de antingen ta med henne till häktet eller låta henne gå fri? Och vad ska sen straffet bli? Fängelse? Böter? eller ska man ta barnen och sätta dom i fosterhem? Jag saknar en faktiskt plan för hur detta skulle gå till i praktiken i hennes artikel. Och hur skulle barnen må barnen i allt detta som blir runt omkring?

Erik Hörstadius säger det bäst:

Vad är mest traumatiserande – en vinglig mamma som pratar konstigt eller att samma mamma tvingas blåsa alkotest framför en okänd Farbror Blå? När vi ritat ett likhetstecken mellan Vuxenfest och Risk-Att-Föräldrarna-Tas-Av-Polisen i barnens huvud, ja, då har alkoholen blivit MER barnterroristisk än i dag, inte mindre. Med samma penndrag har vi också skapat ett otäckt angiverisystem, att användas mot grannar, kollegor, i vårdnadstvister.

Det bästa vore väl såklart om föräldrarna bara sket i att supa när barnen är med, men det vet vi alla att det inte kommer hända. Det är mer förekommande än inte att kollegorna med småbarn på jobbet pratar om och längtar efter att korka upp den där vinpavan och luta sig tillbaka i soffan så fort det börjar nalkas helg. Alla gör det och ingen skulle vilja vara utan det. Det är avkopplingen i vardagen och inte förknippas det med att de kan vara en potentiell fara för deras små som leker glatt bredvid tv-soffan. Jag tror inte man kommer åt detta med att förbjuda och straffa. Satsa istället på information från eventuellt skola eller i mamma/pappagrupper. Lyssnar de inte då kommer de inte göra det vid ett förbud heller.


Image and video hosting by TinyPic

No comments: