Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Nyhetssammandrag a'la Stacia

Monday, November 22, 2010

Nyhetssammandrag a'la Stacia

Så där ja... gårdagens nyhetstorka verkar vara över och idag hittar jag flera intressanta artiklar att kommentera.

Ung & Stressad
Vi börjar med den debattartikel MPs Gustav Fridolin skrivit om vad han kallar "hets mot en generation". I artikeln tar han upp bilden av ungdomar som bortskämda och curlade mot politikernas misslyckande vad gäller arbetslösheten. Han menar kort och gott att såpan ger en felaktig bild om hur det egentligen är, vilket enligt honom är ett Sverige fyllt av ungdomar som lider av ångest och stress över att inte få jobb.

Elaine Bergqvist, som skrivit en artikel i samma debatt har en, som jag ser det klokare synpunkt när hon menar att alla generationer har sina drag och det vi ser i programmet är typiskt den bortskämda 80-talisten (för det finns studier på vad som är typiskt för denna generation liksom det finns typiska drag för andra generationer) med betoning på bortskämda. För självklart finns bägge varianterna. Det vi ser i SVTs "Ung & Bortskämd" är såklart inte en bild av ALLA 80-talister, utan den extrema delen av dom.

Gustav ser såklart en chans att uttrycka sitt missnöje med den rådande politiken och jag tror ingen säger emot honom att det finns mycket att åtgärda vad gäller ungdomarna och deras framtid, men att likställa den bortskämda tjejen med löshår som inte tar i skit med den hårt kämpande universitetsstuderande med ångest och stress över framtiden är löjligt.

Att stämma en seriefigur
Tintin har varit i blåsvädret förut. Det är i albumet ”Tintin i Kongo” som kongoleser illustreras som helt svarta med stora röda munnar och uppspärrade ögon. I en ruta i originalutgåvan kallar en av dem Tintin för ”herre” samtidigt som hunden Milou tänker att den svarte ser ointelligent ut. Själva handlingen går till stor del ut på att Tintin hjälper kongoleserna med enkla problem och att de då får enorm respekt för den vite belgaren.

Nu blir Tintin stämd. Bienvenu Mbutu heter mannen som anser albumet rasistiskt och hoppas få det stoppat för försäljning i Belgien. Men han kommer också med ett alternativt förslag, nämligen att Belgien ber om ursäkt till alla kongoleser för hur de framställs, samt att albumet förses med ett försättsblad som berättar om de övergrepp som kolonialmakten Belgien begick i Kongo för 100 år sedan.

Det är för mig väldigt svårt att se hur man kan uppröras så av någonting som inte på något sätt är aktuellt (och då menar jag inte rasism, utan numret av Tintin som faktiskt kom ut 1931). Nu vet jag inte hur det är att tillhöra en förtryckt folkgrupp... jag vet inte heller hur poppis detta nummer av Tintin är i Belgien idag, men jag kan tycka att det måste finnas bra mycket mer effektiva sätt att bekämpa rasismen än att ödsla tid, energi och pengar på en serietidning från typ... medeltiden. Världen har faktiskt, även om det kunde vara bättre, kommit en bra bit sedan dess.

Lönlösa åtgärder mot rökning?

Jag tror faktiskt majoriteten av befolkningen är tacksamma över att rökning förbjöds på krogen. Framförallt icke-rökarna, men även rökarna. Lokalerna är utan tvekan fräschare. Men har det hjälpt mot den dolda agendan att få folk att sluta röka? När man ser på statistiken verkar det inte riktigt så. 200 000 har fimpat senaste fem åren, men kurvan planar ut och nu ser det snarare ut att öka igen. Antalet rökare har ökat med fem procentenheter och hela 43% av alla flickor på gymnasiet röker. Det har även ökat bland killarna. Andra åtgärder mot rökning har varit att höja skatter, sätta åldersgräns och minska reklamen av tobaksvaror. Men NU ska det blir hårdare tag för att minska rökningen:
  • Höj tobaksskatten med 5 procent årligen.
  •  Inför totalt marknadsförings- och exponeringsförbud – tobak ska inte få förvaras inom synhåll för konsumenterna.
  • Lagstifta om fler rökfria miljöer.
  • Jobba särskilt för att få unga under 18 år att låta bli att röka
Ok, fine... men är inte detta typ exakt samma åtgärder som vi nyss konstaterade inte fungerade i längden? bara lite uppdaterade? Ok, jag har inga andra förslag, men om samma åtgärder tidigare har ökat rökningen kanske det är läge att hitta nya åtgärder.

Nakenfilm

Jag garvade så jag tjöt idag när jag läste om nakenfilmen som spelats in på en skola och sedan hamnat på YouTube. Storyn är så kul att jag måste sammanfatta den för er som inte orkar läsa artikeln.

Den åtta minuter långa filmen inleds med att två flickor och en pojke ligger i en säng – nakna. I nästa sekvens springer de till en bil och hämtar ytterligare två nakna flickor, som lämnats tejpade i lastutrymmet på en bil. Med skolans traktor tar gänget sig sedan runt till olika ladugårdar på naturbruksgymnasiet i Västsverige. En flicka – också hon naken – hämtas på en av skolans hästar. En annan naken flicka står i bara hängslen och hjälm med skolans motorsåg när hon plockas upp av gänget.

Filmen visades sedan i skolans gymnastiksal på skolans så kallade samkvämstid och avslutades med att skådisarna rusade in i gymnastiksalen nakna.

Det roliga är såklart inte grejen i sig, även om jag inte tycker det är så jäkla uppseende, utan vad rektorn svarar när han blir konfronterad om filmen:

– Det händer ju regelbundet på alla skolor i Sverige

Och han fortsätter:

Är det vanligt med åtta minuter långa nakenfilmer?

– Jo det kan du nog räkna med. Det vet jag från branschen.


Jag vet inte, men jag tror nog inte just att spela in såna här nakenfilmer är vad alla ungdomar sysslar med på skolorna idag. Skulle det vara nån slags trend då menar han?

Och rektorn stannar inte där, han tar i med hårdhandskarna och ändrar skolans rutiner drastiskt: Numera kommer eleverna inte längre åt motorsågar utan en lärare. Jag dör av garv igen.

Ja, det var ett axplock av dagens rubriker. Datorn är otroligt seg och det har tagit mig en hel evighet att skriva detta inlägg så nu är det verkligen dax att ta tag i lite vardags sysslor istället.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: