Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Mys med ljus och gran

Sunday, November 28, 2010

Mys med ljus och gran

Totalt underbart mysigt att vakna och kliva in i skenet av julstjärna och julgran. Jag bestämde mig för att ta reda på lite historia kring granen.

Barrträd ansågs förr hålla övernaturliga varelser borta och då julnatten var en natt då många sådana var i rörelse fanns det goda skäl att ha olika former av barrträd på sin gård. Julgranen har sitt ursprung i 1400-talets Tyskland. Sägnen säger, att Martin Luther på väg hem en mörk vinterkväll såg stjärnorna glimma mellan grankvistarna och tyckte att det var så vackert att han högg ner en liten gran, tog hem den till sin familj och dekorerade den med ljus. Att ha julgran var tidigare en sed för de finare hemmen och den kom ursprungligen. Julgranen blev vanlig i svenska hem senare hälften av 1800-talet. Första gången som en julgran av mer modernt snitt omnämns i Sverige är 1741 då grevinnan Wrede-Sparre beskrev hur hennes familj firade jul med ett stort träd prytt med ljus, äpple och saffranskringlor i centrum. De tidigaste julgranarna var ofta små och ställdes på bord eller hängdes i taket. I mitten av 1800-talet började de rumshöga granarna leta sig in i de borgerliga familjern och först vid 1900-talets början fick julgranen en vidare spridning även i småbrukar- och arbetarhem.

Hmm, det var ju inte sådär jättespännande historia bakom granen. Lite lustigt kan ju jag tycka att barrträd skulle hålla varelser borta... är det bara jag som förknippar många "varelser" med just skogen?

Vad jag egentligen var ute efter var en förklaring till traditionen med att klä granen strax innan jul. Jag hittade ingenting förutom en massa åsikter från folk. Många klär granen en vecka innan, medan många andra klär den dagen innan, men anledningen tycks alltid vara att deras familj alltid gjort så.

Jag skulle kunna tänka mig att den traditionen helt enkelt kommer ifrån att den äkta granen inte håller om man klär den allt för tidigt. Att den börjar barra. Om nu så är fallet finns det alltså ingen anledning att inte klä den tidigare om man har plastgran.

Julgranen höjer mysfaktorn med typ 100 och det är ju lite synd om man bara ska ha den uppe en kort sväng över själva julafton om man nu ändå ska göra ansträngningen att klä den. Det är ju inte bara att slänga upp den direkt.

De där med äkta eller plastgran är ju också nåt man kan diskutera. Först fanns inte plastgranen i så stor utsträckning och då var ju valet givet. Sen finns de som har en tradition att gå ut och hugga en gran och det kan ju vara mysigt, men det är nog inte så många som gör det nuförtiden. De flesta har som del i julstressen att skynda ut efter jobbet och köpa med sig en hem, vilket ju tar bort den aspekten att det skulle vara en del av traditionen.

I övrigt är den äkta granen mer eller mindre en plåga. Det bor kryp i den och den barrar. Dagens plastgranar har en otrolig likhet med de äkta... men de håller färg, är ofta finare och man behöver inte städa extra under den. Dessutom behöver du inte leta rätt på en varje år utan går bara upp på vinden och bär ner den. Plastic fantastic!

Så det är alltså första advent idag. Ännu en tradition som många ruckar lite på. Jag har sett stakar och stjärnor i fönstren hela veckan och ännu fler kom upp i går. Är det så att traditioner överlag håller på att modifieras? Fine by me.

Tidningarna är ju roliga. De gör inte ett dugg för att förstärka de fina i att tända ljus och pynta. Nä, de förvandlar som vanligt allt bra till nåt negativt. De väljer att förknippa dagen med högre risk för bränder.

Jag som gått emot alla traditioner och tänd mina stakar i förtid och klätt min gran alldeles för tidigt, ska i alla fall sitta här och bara njuta av myset hela dagen.


Image and video hosting by TinyPic

No comments: