Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: What you did NOT know about Christmas

Saturday, December 26, 2009

What you did NOT know about Christmas

Julen är fylld av traditioner. Jag måste erkänna att jag inte har direkt koll på vart de kommer ifrån... och det undrar jag hur många som har. Dagens jul är ju en salig blandning av gammal hednisk folktro, olika religioner, sagor och kommersiellt trams. Jag hittade denna samling julfakta på Aftonbladet och jag tyckte det var lite roande denna annandagens mörka morgon.
  • Jesus födelsedag fastställs aldrig i bibeln. I själva verket tror många historiker att Jesus föddes på våren, med tanke på bibelns beskrivningar om herdar som vallar djur. Men på 300-talet, när den katolska kyrkan beslöt göra Jesus födelse till en högtid, valde Påven Julius den 25 december.
  • Geofferey Crayon var den första att beskriva tomtens färdätt i en viktlös släde, i novellsamlingen "The sketch book of Geoffrey Crayon" 1801. Novellen sägs bland annat ha inspirerat Charles Dickens att skriva "En julsaga".
  • Julefreden under första världskriget 1914 är ingen skröna. På kvällen den 23 december stämde den tyska sidan vid skyttegravarna i Flandern upp i julsånger. Den engelska sidan svarade. Dagen efter kom de tyska soldaterna över till den engelska sidan och ropade god jul och skakade hand och bjöd på cigaretter.
  • "Rudolf med röda mulen" är julsagan om en av tomtens renar som blev retat för sin röda mule. Sagan skrevs av Robert L. May 1939. Men egentligen hittade han på Rudolf till en reklamkampanj, May jobbade som copywriter och Rufus historia användes ursprungligen för att locka kunder till affären Montgomery Ward.
  • 1965 skapade två astronauter ombord på Gemini 4 oreda på Cape Canaveral. Upprörda rapporterade astronauterna att de fått syn på något konstigt. Sedan bröts kontakten. Efter flera nervösa minuter hörde ingenjörerna på markstationen en svag melodi: från rymdfarkosten hördes "Jingle Bells" - på bjällror och munspel. Astronauten Walter Schirra och hans kollega hade smugglat med sig munspelet och bjällrorna som numera finns att beskåda på museum.
  • Traditionerna med att pussas under en mister i juletid daterar sig tillbaka till den viktorianska eran i England. De som kysstes skulle enligt legenden bli djupt förälskade. Mistelns hade sedan länge ett magiskt rykte kring sig i så skilda kulturer som hos greker, indianer och keltiska druider. Västen troddes bland annat kunna läka sår, bota barnlöshet och föra med sig tur.
  • Traditionen att klä en gran under det mörka vinterhalvåret kommer från Tyskland. Och den uppstod långt innan kristendomen gjorde entré. Men den första julgranden dör upp i Strasbourg på 1600-talet och följde med utvandrare till USA och Pensylvania på 1820-talet. När drottning Victoria gifte sig med Tysklands Prins Albert 1840 tog han med sig traditionen till England.
  • Den första kända julkrubban skapades av Franciskus av Assisi 1223 i byn Greccio i mellersta Italien. Franciskus gjorde kruban för att förklara högtiden för sina följeslagare. I Sverige betraktades julkrubborna länge som typiskt katolska, den första introducerades i Stockholm 1803, sedan 1930-talet är de en vedertagen kyrklig sed.
  • Jultraditionerna är olika i olika länder. I Tyskland badar många gärna på juldagen. I Portugal dukar man för en extra person på julbordet - så att de dödas själar ska få plats. I Carcas i Venezuela stänger man vägarna och folk tar rullskridskorna till morgongudstjänsten varje dag mellan den 16 och 24 december. I Ukraina dekorerar man julbordet med konstgjorda spindlar och nät som betyder tur.
  • Julen var förbjuden i Boston i 22 år mellan 1659 och 1681 och firande bestraffades med böter. Det var de brittiska puritanen som immigrerat till området som inte ville påminnas om de gammaldags traditioner från Church of England. Att äta, dricka och roa sig var inget för puritanerna. Noteras bör dock att samma puritaner ligger bakom äggtoddyn som är ett måste i anglosaxiska länder kring juletid.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: