Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Cancerforskning i världsklass

Thursday, December 17, 2009

Cancerforskning i världsklass

Lungcancer är den femte vanligaste cancerformen i Sverige. Drygt 3 000 svenskar får diagnosen lungcancer varje år. I Sverige får mer än 2 000 personer malignt melanom varje år. Totalt 250 000 världen över dör varje åt till följd av dessa två cancerformer.

Nu har forskare vid Wellcome Trust Sanger Institute i Hinxton i Storbritannien lyckats kartlägga den genetiska koden för hudcancer och lungcancer. Koden för hudcancer innehåller över 30 000 mutationer – oftast orsakade av att huden skadats av sol. Och DNA-koden för lungcancer innehåller över 23 000 mutationer, främst orsakade av rök.

Ett enkelt blodprov ska kunna hitta cancer i ett tidigt skede för att man ska kunna skräddarsy mediciner som angriper de muterade generna. Genom att identifiera alla cancergener kan man utveckla nya mediciner som attackerar just de muterade generna.

Forskningen är en del av ett globalt projekt. I Japan forskas det på levercancer, i Indien muncancer, i Kina magcancer och i USA bland annat på cancer i hjärnan och äggstockarna.

Det finns så mycket onödig forskning runt om i världen och många resultat har ingen eller liten påverkan på mänskligheten eller världen, men detta... detta är forskning i världsklass! Tänk att få jobba med sånt... att vara en av dem som hittar sånt som kan rädda så många människor! Det är synd att det tar sådan tid. Om fem år hoppas The International Cancer Genome Consortium ha kartlagt de flesta cancerersorterna.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: