Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Nobelfesten kräver festblåsa

Thursday, December 10, 2009

Nobelfesten kräver festblåsa

Idag har jag lärt mig att 10 december är lika med Nobelfest. Jag verkar vara den enda som inte kopplar detta datum till det. Jag hade faktiskt ingen aning att denna fest hölls på samma datum varje år. Ska man veta sånt? Är det en generationsfråga? eller är jag uselt allmänbildad?

Kvinnan med jordens största grävskopa a.k.a vår blivande drottning får klara sig utan sin Daniel, som p.g.a sin njurtransplantation inte får gå (sänkt immunförsvar). Undrar om han sitter hemma och gråter... I think not.


När vi satt och diskuterade denna fest på eftermiddagsfikat i dag hörde jag mig för vad som var så himla kul med att sitta och glo på detta. Svaret: Kläderna och maten. Hmm....

Nobelpristagarna då? och prisutdelningen? Inte så intressant verkar det som.

Jag tycker de är värda att nämnas i alla fall:

Medicin: Amerikanerna Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak. Löste gåtan om hur celler kan dela sig utan att kromosomerna blir kortare. En upptäckt som har betydelse för människans liv och hälsa.


Fysik: Charles Kao, George Smith och Willard Boyle delar på priset för att de alla tre på sitt sätt hjälpte till att bygga IT-samhället. Kao får priset "för banbrytande insatser angående ljustransmission i fibrer för optisk kommunikation". Smith och Boyle för bildsensorn CDD som i dag används i digitalkameror.


Kemi: Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A. Steitz och Ada E. Yonath. De får priset för sina studier av när ribosomer (enzymer i cellerna) omvandlar informationen i DNA till liv. Alla tre har arbetat med en metod som kallas röntgenkristallografi.


Litteratur: Herta Müller. Den tyskrumänska romanförfattaren var storfavorit och fick även priset. Hon belönas för att hon "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap.


Fredspriset: Barack Obama. USA:s 44:e president är årets mest omdiskuterade vinnare. Obama kommer att ta emot Nobels fredsmedalj en dryg vecka efter att han trappat upp kriget i Afghanistan.


Ekonomi: Elinor Ostrom och Oliver E. Williamson. De delar priset för "sina analys av ekonomisk organisering, särskilt samfälligheter". I lekmannatermer betyder det att de kunnat belägga att man genom utökat samarbete, som rymmer möjlig- heter både till belöning och bestraffning, kan få resurser att räcka längre


Vad gäller vett och etikett under denna ärofyllda fest är det en sak som för mig verkar aningens absurt. Man får inte diskutera ekonomi eller sjukdomar under middagen. Både ekonomi och medicin är priser som festen baseras på... men det får man alltså inte föra på tal?

Dessutom, något som stör mig otroligt mycket som uroterapeut, får du inte kissa under hela middagen! "Man reser sig inte förrän taffeln är bruten" vilket enligt schemat ska vara 22.30!!! de sätter sig ju för bövulen 17.45! Man ska alltså äta och dricka i 4,5 timmar utan att få gå på toaletten. Det är rent vansinne och kan vara rent farligt för alla de åldriga karlar med prostataförstoring som sitter i Blå hallen. Min chef har en teori om att många av karlarna använder uridom (ett kondomliknande hjälpmedel för att via en slang avleda urin från penis), men hur gör kvinnorna? Jag lider med dom allihop.

Kuriosa:
Obama har tackat nej till att träffa både den norska och den svenska kungen i samband med att han ska ta emot sitt fredspris.

Go Obama... sparka monarkin i röven!


Image and video hosting by TinyPic

2 comments:

Anonymous said...

Klart man får gå på toa! Varför skulle man inte få det? Men man ska ju inte springa omkring i onödan, likaväl som man itne äter när nån håller tal på vamliga middagar heller.

Hannastacia said...

Så du menar att det skulle vara helt ok om Kungen reste sig och gick på toa mitt under middagen? Så har inte jag fattat det från vett och etikettmänniskorna, men vad vet jag... har ingen erfarenhet av varken Nobelmiddagar, inte mycket från "vanliga" middagar heller eftersom jag undviker dom.

Klar man får om det krisar alldeles, men eftersom man inte bör, tror ju jag att många undviker det... och det räcker ju för att förstöra blåsan hos en medelålders man som kanske redan har några dl resurin när han sätter sig.