Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Sluta mjäka och leta syndabockar

Tuesday, April 06, 2010

Sluta mjäka och leta syndabockar

Visst, hon är psykossjuk... schizofren even, men hon har oavsett haft ihjäl minst två människor (kanske fem, eller fler, eftersom hon nu även utreds för mord i Göteborg och Linköping).

Såg just ett ganska intressant inslag på TV4 nyheterna där professor i Kriminalvård, Martin Grann, visar på att det är bra mycket vanligare med familjemord (sambo, maka, make) än mord knutna till psykisk sjukdom. Samtidigt skyller tomten Anders Milton på psykvården. "Behandlingsmisslyckande" kallar han det. Vården har misslyckats och hade kunnat förhindra detta brott enligt honom. Ok... men om vi då tar detta brott och jämför det med vad professorn kommit fram till så blir min summa sumarum liksom sådan:

Eftersom vi ska spärra in/medicinera/"vårda" alla psyksjuka i förbyggande syfte för att förhindra mord, borde vi också förbjuda samliv mellan två människor.

Ok, jag håller med om att det är att överdriva, men i grund och botten... är det inte vad han säger? Hade vi inga familjer, skulle vi ju inte heller ha några familjemord. Psykotiska människor har ofta vanföreställningar. Det är inte lätt att avgöra vad som är riktig verklighet eller bara verklighet för patienten. Om denna kvinna i sin sjukdom skulle rabblat något om mord, skulle det ju inte vara direkt ovanligt förekommande för en psykotiskt sjuk individ. Skulle man, för att uttrycka mig enkelt, ta alla psykotiska människor på allvar (och nu menar jag inte som individer, utan i vad de säger) skulle de alla sitta inspärrande och nerdrogade bakom lås och bom och dregla. Det går inte att förutse vem av dom som kommer göra verklighet i sina vanföreställningar. Inte alls sagt nu att psykvården inte har mycket att önska. Tvärtom är den under all kritik, men det är en mycket större diskussion som jag är alldeles för trött och hungrig för att ge mig in på nu.

Som Lena Sundström samhällskommentator, sa i inslaget handlar detta endast om att utse en syndabock... nåt som rättfärdigar vad kvinnan gjort. Och troligen just för att hon är kvinna. Om en man utför ett brott räcker det med att han är man, men en kvinna utför inte mord och då måste nåt annat få skulden. De mördade är också, i alla fall till synes, helt oskyldiga till någonting what so ever och där är det också svårare att acceptera. Så vems fel är det att detta hände?

Detta är alltså en person (spelar egentligen ingen roll om hon är kvinna eller man) som är kapabel till mord. Hon kanske gjorde det för att hon härbärgerar en sjukdom som gör henne mer benägen, men det är fortfarande hon som mördat... Hon... en person. Så sluta försöka hitta syndabockar... den är ingen annans fel än hennes att minst två personer inte längre lever.

Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

Christian said...

meget brä skrivet. begår man ett brott så ska man tas av daga snarast, på tingsrättens bakgård, nackas och slängas på dyngstacken. klockrent, och elementärt.